Deripaski ponton za jahte umjesto marine

Ljetnjikovac je opasan pet metara visokim kamenim zidom. Smješten je nedaleko od plaže Ploče, na koju je kompanija „bacila oko“, a koju godinama unazad drži porodica gradonačenika Budve Marka Bata Carevića
6693 pregleda 3 komentar(a)
Kompleks vila na Platamunima, Foto: Vuk Lajović
Kompleks vila na Platamunima, Foto: Vuk Lajović

Glavni državni arhitekta odobrio je podgoričkoj kompanija „Overseas assets management“, koju povezuju sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, da ispred rezidencijalnog kompleksa vila na rtu Platamuni u moru postavi plutajuću platformu dužine 24 metra za pristajanje i privez plovila. Arhitekta je dao saglasnost na idejno rješenje pontona pozicioniranog u vodi uz obalu sa pristupnom montažno-demontažnom rampom.

Ovim se izašlo u susret kompaniji koja gazduje raskošnim ljetnjikovcem da umjesto marine na potpuno nepristupačnoj stjenovitoj obali postavi privremeni objekat, plutajući ponton dužine dva puta 12 metara dužine i širine 2,5 metara, izgrađen od armiranog betona

„Izmjenama i dopunama Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra na području opštine Kotor, planirano je postavljanje privremenog objekta - plutajuća platforma za pristajanje i privez plovila, od montažno-demontažnih tipskih fabričkih elementa, osnovne metalne rešetkaste konstrukcije sa drvenim gazištima“, navodi se u rješenju.

Idejno rješenje pontona je rađeno na osnovu Urbanističko-tehničkih uslova koje je krajem juna izdalo javno preduzeće „Morsko dobro“, a na zahtjev Deripaskine kompanije.

„Ponton je izrađen od armiranog betona, ojačanog plastičnim vlaknima. Unutrašnjost pontona je ispunjena ekspandiranim polistirenom. Duž bokova pontona su impregnirani drveni bokobrani. Površina pontona je prekrivena drvenom palubom, a sidrenje je predviđeno betonskim blokovima i lancima“, navodi se u idejnom rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Projektovani izgled platforme
Projektovani izgled platforme(Foto: Printscreen)

„Overseas assets management“ zvanično je vlasnik kompleksa vila na Platamunima, koji objedinjuje dvije centralne, mermerom obložene palate od gotovo dvije hiljade kvadrata i devet manjih vila. Unutar kompleksa koji se koristi unazad nekoliko godina u turističke srvhe su i svi prateći sadržaji od bazena, do ugostiteljskog objekta. Na zemljišnom komplesu od gotovo 20 hiljada kvadrata nikao je kompleks vila od ukupno 2.800 kvadrata luksuznog prostora, koliko je uknjiženo u katastru, ali pojedine vile su nikle i bez građevinske dozvole.

Dvije spojene centralne palate prostiru se na 1600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadrata.

Ljetnjikovac je opasan pet metara visokim kamenim zidom. Smješten je nedaleko od plaže Ploče, na koju je kompanija „bacila oko“, a koju godinama unazad drži porodica gradonačenika Budve Marka Bata Carevića.

Do lijepog “parčeta” še obale Deripaska je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 eura, ili svega 18 eura po kvadratu zemlje na samoj pjeni od mora. Ubrzo nakon toga je od Morskog dobra dokupio je još hektar.

Od heliodroma zasada ništa

Ministarstvo održivog razvoja i turizma još nije izdalo urbanističko tehničke uslove za gradnju heliodroma na rtu Platamuni, iako je kompanija „Overseas assets management“ još u februaru podnijela zahtjev.

Oni su u zahtjevu istakli da bi time podigli nivo usluge u svom luksuznom turističkom kompleksu, te potencijalnim gostima omogućili da doputuju vazdušnim putem.

„Potrebu smo prepoznali i zbog činjenice da je u ljetnoj turističkoj sezoni aerodrom Tivat često prezauzet, pa bi gradnjom heliodroma otvorili mogućnost našim gostima da izbjegnu gužve koristeći se G klasom vazdušnog prostora, kao i publikovanim VFR rutama“, navodeno je tada u zahtjevu

Uvjereni su da bi izgradnja i registracija heliodroma Platamuni značajno unaprijedila cjelokupnu turističku ponudu Crne Gore, jer bi privukla VIP goste.

Bonus video: