Dermatolozi i psihijatri Kliničkog centra strahuju od zračenja

Gama kamera, kako je objašnjeno “Vijestima”, je aparat koji “prati prostornu i vremensku raspodjelu radioaktivnog izotopa - radiofarmaka u tijelu pacijenta koji ga je intravenozno primio. One samo po sebi ne zrače, ali rizični su pacijenti zbog sadržaja koji im se unosi u organizam kako bi se snimili, i koji su zbog toga radiaktivni
746 pregleda 0 komentar(a)
Milena Popović Samardžić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Milena Popović Samardžić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 25.05.2018. 18:42h

Dvije gama kamere, koje se koriste u nuklearnoj medicini kako bi se kod pacijenata otkrilo da li im je neki unutrašnji organ oštećen, smještene su od sredine ovog mjeseca između ambulanti za psihijatriju i dermatologiju Kliničkog centra, što je izazvalo negodovanje dermatologa i psihijatara zbog straha od zračenja.

Aparat je smješten u adaptiranom prostoru, koji nije posebno ograđen, a medicinsko osoblje ove dvije ambulante strahuje da su njihovi pacijenti i oni sami potencijalno izloženi riziku od zračenja, a ocjenjuju da su posebno kritične kategorije djeca i trudnice, koji su redovni pacijenti ambulante za dermatologiju.

Direktor Centra za nuklearnu medicini Mlađen Obradović kazao je “Vijestima” da ni ljekari, ni pacijenti ambulanti za psihijatriju i dermatologiju nemaju razloga za brigu.

“Ulaz je odvojen, prostor je izolovan u odnosu na njih. Nema razloga za brigu”, smatra doktor Obradović.

Ove dvije ambulante nalaze se u staroj zgradi Klinike za onkologiju.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je da je ta organizacija još prije mjesec dana tražila sastanak sa menadžmentom Kliničkog centra (KC) na kome bi prenijeli zabrinutost ljekara privremenim rješenjem da se pacijenti iz psihijatrijske i dermatološke ambulante stavljaju u isti prostor sa pacijentima sa nuklearne medicine.

“Direktorica KC (Zorica Kovačević) nije odgovorila na dopis Sindikata. Prema nezvaničnim informacijama koje imamo, gama kamera je počela sa radom za vrijeme nedavnih praznika. Nijedan ljekar koji radi u ambulanti za psihijatriju i dermatologiju o tome nije obaviješten, uprkos njihovom iskazanom nezadovoljstvu”, kazala je ona.

Popović Samardžić napominje da djeca i trudnice, koji takođe dobijaju zdravstvenu zaštitu u ambulantama za dermatologiju i psihijatriju, dolaze u kontakt sa pacijentima “koji u toku dijagnostičke procedure dobijaju radiokativni kontrast”.

Gama kamera, kako je objašnjeno “Vijestima”, je aparat koji “prati prostornu i vremensku raspodjelu radioaktivnog izotopa - radiofarmaka u tijelu pacijenta koji ga je intravenozno primio. One samo po sebi ne zrače, ali rizični su pacijenti zbog sadržaja koji im se unosi u organizam kako bi se snimili, i koji su zbog toga radiaktivni.

“Nigdje u svijetu ne postoji praksa da nuklearna medicina dijeli prostor sa dijagnostičkim granama koje ne koriste radioaktivni materijal, sa granama koje se bave zdravstvenom zaštitom vulnerabilnih grupa, djecom, trudnicama... Nezadovoljni ljekari i nedostatak komunikacije nije dobar put ka poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite. 

Stoga, u cilju iskazivanja dobre volje od strane menadžmenta KC, očekujemo direktorica svoje kancelarije izmjesti u pomenuti prostor, a da se ambulante za psihijatriju i dermatologiju premjeste u kancelarije menadžmenta”, poručila je ona.

Doktor Obradović, međutim, tvrdi da je slaba informisanost o radu Centra za nuklearnu medicinu “krivac” za strah.

“Nakon urađenih svih ispitivanja, dobili smo dozvolu za rad u tom prostoru. Naši pacijenti se neće miješati sa drugima - imaju zaseban ulaz. Apsolutno niko neće biti izložen bilo kakvom riziku”, tvrdi Obradović.

Upitan da li postoji slična praksa u zdravstvenim ustanovama u regionu i Evropi, Obradović ističe da su “u Beogradu gama kamere raspoređene na više odjeljenja, pa dolazi do dodira ozračenih pacijenata sa ostalima”.

“Mi taj problem nemamo, pa nema ni razloga za brigu”, zaključio je on.

KC: Bezbjedno za osoblje, pacijente i treća lica

Iz Kliničkog centra su “Vijestima” odgovorili da je nova gama kamera instalirana i staroj zgradi Klinike za onkologiju.

"Počela je sa radom 15. maja, a stara gama kamera je premještena. Prethodno su pribavljene sve neophodne dozvole za rad. Dakle, ispoštovana je sva zakonska regulative koja je, upravo zbog specifičnosti rada gama kamere, veoma obimna i zahtjevna, što znači da je rad bezbjedan za pacijente, medicinsko osoblje i treća lica", saopštili su iz KC.

Bonus video: