Deset godina rupe iza RTCG

Investitor Paolo Bolići trebalo je da, na placu od 34.000 kvadrata, gradi ekskluzivni hotel sa pet zvjezdica
328 pregleda 4 komentar(a)
RTCG, rupa kod RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, rupa kod RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2015. 16:52h

Ogromna rupa iza zgrade Radio-televizije Crne Gore, već deset godina predstavlja ruglo Podgorice, dok Glavni grad još uvijek nije pronašao način da prostor privede namjeni.

Na placu od 34.000 kvadrata, trebalo je da se gradi ekskluzivni hotel sa pet zvjezdica. Da je bilo po planu, hotelski kompleks „Bolići", za koji je prvi put kamen-temeljac položen još 2006. godine, svečano je trebalo da bude otvoren krajem februara 2012. godine.

Iz PG biroa saopštili su da je Skupština Glavnog grada, radi valorizacije tog prostora, sklopila ugovor o zajedničkoj gradnji hotela sa privatnim investitorom, kojim bi upravljalo preduzeće u kome Glavni grad posjeduje 20 odsto akcija.

Oni, međutim, nijesu precizirali o kojem investitoru je riječ, niti kada je ugovor sklopljen.

“Predmetna lokacija se nalazi u zahvatu DUP-a 'RTV - centralne djelatnosti', koji je usvojen 2004. godine. Po ovom planskom dokumentu na opisanom prostoru, predviđena je urbanistička parcela 03, na kojoj je planiran objekat hotela, spratnosti P+1 do P+5, bruto razvijene građevinske površine od 34.000 kvadratnih metara”, navodi se u odgovorima PG biroa.

Tvrde da Glavni grad, u skladu sa svojim ingerencijama i potpisanim ugovorom, ulaže napore kako bi se taj prostor što prije stavio u funkciju razvoja grada.

Građani i odbornici opozicije su se više puta žalili da rupa nije dobro obezbijeđena i da bi neko mogao da strada, dok su 2013. godine dvjica građana automobilom sletjeli u rupu nesuđenog hotela sa pet zvjezdica.

Bivši gradonačelnik Miomir Mugoša trebalo je krajem 2013. godine da napravi dogovor sa investitorom Paolom Bolićijem, kako bi se sporazumno raskinuo ugovor o izgradnji hotela iza zgrade RTCG . Do sada nijesu saopšteni rezultati tih pregovora. U vrijeme pompeznih najava, saopšteno je da bi hotel koštao čak oko 125 miliona eura. Početak gradnje najavljen je krajem 2005. godine, kad je postavljen i kamen-temeljac, ali se ispostavilo da za "Bolići" nije urađena ni projektna dokumentacija i da je izvođač bio izabran da gradi objekat koji, zapravo, i ne postoji.

Bonus video: