Deset odsto osnovaca puši cigarete

Žarković je kazao je da je to veliki broj pušača po čemu je Podgorica, nažalost, i dalje u vrhu u Crnoj Gori i regionu
112 pregleda 4 komentar(a)
cigarete, tinejdžeri, Foto: Shutterstock
cigarete, tinejdžeri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2015. 05:34h

Prema podacima Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) preko oko 50.000 stanovnika Podgorice konzumira duvanske proizvode.

U osnovnim školama, podaci su CDPR-a, puši deset odsto đaka, dok je 30 procenata maloljetnih lica srednjoškolskog uzrasta koji imaju ovu vrstu poroka.

Tržišna inspekcija je od početka godine u Podgorici utvrdila 54 nepravilnosti, od kojih u 48 slučajeva nije istaknuta propisana zabrana prodaje duvansih proizvoda maloljetnim osobama.

Sekretar CDPR-a Domagoj Žarković kazao je da je to veliki broj pušača, po čemu smo nažalost i dalje u vrhu, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu...

“Prednjače muškarci u odnosu na žene. Preko 50.000 stanovnika glavnog grada puši, što je mnogo, ali je manje nego prije desetak godina kada je bilo 50 posto punoljetnih sugrađana pušača”, kazao je za “Vijesti” Žarković.

On se nada da će se brzo u Podgorici pušenje svesti u neke evropske okvire, a to je oko 30 posto punoljetnih građana.

“Ako maloljetnike podijelimo na dvije grupe, osnovce i srednjoškolce, mogu kazati da je u zadnje vrijeme opet primijećen povećan broj uživalaca duvanskih proizvoda u obje kategorije. Veoma je teško govoriti o broju pušača među njima, ali razlika u broju pušača je velika u korist srednjoškolaca, jer u osnovnoj školi puši oko deset odsto maloljetnika”, ističe Žarković.

On je naglasio da to nije mali procenat, ako se uzme u obzir to da se radi o djeci do petnaeste godine života.

Žarković smatra da se zabrana prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina ne poštuje kao što bi trebalo.

“CDPR je štampalo još ranije veliki broj naljepnica 'Zabranjena prodaja duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina života' i podijelilo ga onima koji se bave distribucijom i prodajom duvanskih proizvoda. Koliko smo na taj način uspjeli da smanjimo broj maloljetnika koji kupuju cigarete zaista ne znam, ali se nadam da, ipak, naljepnica djeluje preventivno, što joj je osim promocije i poštovanja navedenog zakona i svrha”, ocijenio je Žarković.

Bonus video: