Deset stvari o promjenama klime „koje bi svako trebalo da zna”

Klimatske promjene će posebno žestoko pogoditi države u razvoju. Klimatske promjene će prehrambene sisteme učiniti nepouzdanijim, pogoršaće zdravstvene probleme, raseliti ljude, oslabiti infrastrukturu zemalja, i podsticati sukobe
0 komentar(a)
klimatske promjene (Novina)
klimatske promjene (Novina)
Ažurirano: 07.12.2014. 20:34h

1. Mi, ljudi, smo stvarno odgovorni za klimatske promene, a ignorisanje te činjenice je neće učiniti manje istinitom. Atmosferske koncentracije ključnih gasova staklene bašte – ugljen- dioksida, metana i azotnih oksida su „bez presedana u posljednjih najmanje 800.000 godina“ i za to krivicu snose naše ekonomije koje pogone fosilna goriva kao i stalno rastuće stanovništvo.

2. Klimatske promjene se već dešavaju. Svaka od posljednje tri decenije je bila toplija od prethodne, i toplija od bilo koje decenije od kad smo počeli da bilježimo podatke. Nivo mora je u porastu. Arktički ledeni prekrivač se smanjuje. Prinosi usjeva se mijenjaju i sve češće su manji. Sve je vlažnije, a oluje i toplotni talasi su sve jači.

3. … i biće daleko gore: „Toplotni talasi će se dešavati češće i trajaće duže – slučajevi ekstremnih padavina će postati jači i češći u mnogim regionima. Okeani će nastaviti da se zagrijavaju i zakiseljuju, i globalni prosječan nivo mora će porasti“, navodi se u izvještaju. Ako ostanemo na sadašnjem putu, mogli bismo dostići 3,7 do 4,8 stepeni zagrijavanja do kraja vijeka.

4. Većina skorašnjeg zagrijavanja se desila u okeanima. Oko 90 procenata energije koja je otišla u klimatski sistem od 1971. završila je u okeanima. To znači toplije, šireće okeane, što utiče na stvaranje jačih oluja. To, takođe, podrazumijeva rastući nivo mora i eroziju obale.

5. Okeani postaju kiseliji...

6. Klimatske promjene će posebno žestoko pogoditi države u razvoju. Klimatske promjene će prehrambene sisteme učiniti nepouzdanijim, pogoršaće zdravstvene probleme, raseliti ljude, oslabiti infrastrukturu zemalja, i podsticati sukobe.

7. Biljke i životinje su još ranjivije od nas. Dok se klima bude mijenjala, čitavi ekosistemi će biti primorani na selidbu, međusobno se sudarajući. Mnoge biljke i male životinje neće biti u stanju da se presele dovoljno brzo da bi uhvatile korak, a ukoliko globalno zagrijavanje nastavi da maršira nesmanjenom žestinom, izumrijeće.

8. Mi moramo do 2050. da u najvećoj meri pređemo na obnovljive izvore energije, i da ukinemo fosilna goriva do 2100.

9. Mi već imamo odgovore koji su nam potrebni da bismo se izborili sa klimatskim promjenama. Dostupne su nam neophodne tehnologije, i ekonomski rast neće biti jako pogođen ukoliko krenemo u akciju. Djelotvorno smanjenje neće biti ostvareno ukoliko pojedinačni akteri budu nezavisno isticali svoje interese.

10. Ovaj izvještaj je definitivno konzervativan. Efekti klimatskih promjena bi mogli da budu mnogo gori od onoga što ovaj izvještaj pedstavlja.

Bonus video: