Desetarka u VCG: Sredina uvijek ima komentar na ženu u uniformi

Govoreći o svom položaju u Vojsci, Andrea Saitaj je navela da ima isti tretman kao i njene kolege
4536 pregleda 23 komentar(a)
Saitaj, Foto: PR Centar
Saitaj, Foto: PR Centar

Pristupanjem države NATO-u, pripadnicima Vojske Crne Gore (VCG) je omogućeno profesionalno usavršavanje i usvajanje iskustava oružanih snaga drugih država članica tog saveza, ocijenila je desetarka u VCG Andrea Saitaj.

Ona je u intervjuu za PR Centar, kazala da za nju NATO predstavlja bezbjednost Crne Gore što je, kako je dodala, njoj i njenim kolegama na prvom mjestu.

„Za mene to predstavlja priliku da se stručno usavršavam i stičem nova znanja i iskustva. Članstvom u NATO savezu imamo mogućnost da pristupimo nekim vježbama gdje možemo da prikupimo što više znanja, vještina od drugih vojski, a što bi moglo da nam posluži“, rekla je Saitaj.

Ona je kazala da je svaka zajednička aktivnost sa članicama NATO saveza značajna za VCG.

„Samim tim što su te države duže članice NATO saveza, imaju više znanja, mogućnosti, napredniju tehnologiju i možemo da prikupimo mnogo znanje na jednoj obuci, a kamoli na nekoj vježbi. Takođe, možemo i da pokažemo koliko mi znamo i umijemo, kao i da damo maksimum, da se pokažemo u najboljem svijetlu. Mi smo vrlo uporni, što je izuzetno dobra stvar u ovom poslu“, rekla je Saitaj.

Govoreći o svom položaju u Vojsci, ona je navela da ima isti tretman kao i njene kolege.

„Isto nosimo uniformu, izvršavamo zadatke. Meni, kao ženi, imponuje da izvršim neki zadatak koji je fizički jednako težak i na kraju svega toga, budem ponosna kad vidim da sam ja to iznijela isto kao neki moj kolega“, rekla je Saitaj.

Sredina uvijek, kako je kazala, ima komentar na ženu u uniformi, a porodica joj je bila, kako je navela, najveća podrška u pristupanju VCG.

„Porodica je najveći vjetar u leđa. Oni su neko ko me podržava, samim tim ne obazirem se na komentare okoline kojih svakako ima, biće i uvijek ih je bilo. Služiti Vojsci Crne Gore je izuzetna stvar. Osjećate se izvanredno, dajete maksimum jer služenje otadžbini je nešto najljepše“, istakla je Saitaj.

Intervju je realizovan u okviru projekta „Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a“, koji finansira Odsjek za javnu diplomatiju NATO saveza, a koji sprovodi Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), u saradnji sa PR Centrom i NVO Atak.

Bonus video: