Devastacija obale u Tivtu: Niču bespravne ponte i mandraći

Čitav obalni prostor od Đuraševića do Petrovića na sjeverozapadnom dijelu poluostrva Luštica u Tivtu, već duže od godinu izložen je intenzivnoj uzurpaciji i devastaciji
318 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2013. 20:26h

Kontrolori „Morskog dobra“ iz Budve, obilaskom obale u Tivtu, na području od Đuraševića do Krašića, u posljednjih desetak dana evidentirali su tri slučaja bespravnog betoniranja obale i izgradnje privatnih molova i pristaništa.

“Na prostoru Krašića 22. marta evidentirano je betoniranje i popločavanje dijela morske obale, na dijelu katastarske parcele 173/4 KO Krašići, koje izvodi Željko Petrović.

On gradi objekat tipa turistička vila, a pored tih radova, izvedeno je betoniranje i popločavanje dijela morske obale”, saopštilo je “Morsko dobro” uz napomenu da Petrović ima dozvolu Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat da na parceli broj 186 i 173/4 KO Krašići, “gradi objekat, tipa turistička vila”.

“O tome smo 8. novembra 2011. obavijestili Inspekciju zaštite prostora i Ministarstvo održivog razvoja i turizma - Odsjek inspekcije za građevinarstvo”, saopštili su iz “Morskog dobra” dodajući da su betoniranje i popločavanje dijela nekada prirodne kamenite plaže ispod Petrovićeve vile, ponovo prijavili Upravi za inspekcijske poslove.

“Morsko dobro” je 19. marta evidentiralo da Labud Mihović gradi novu pontu u Đuraševićima.

“On izvodi radove na objektu mješovite namjene na vlasničkim katastarskim parcelama broj 68/3 i 69/2 KO Bogišići, po građevinskoj dozvoli izdatoj od Opštine Tivat.

I ponta bez dozvole: Sa gradilišta u Đuraševićima (Foto: Morsko dobro)

Pored tih radova, šalovan je prostor u moru dimenzija 10x6 metara, u cilju izgradnje ponte”, piše u saopštenju uz napomenu da je i taj slučaj bespravne gradnje u moru prijavljen Upravi za inspekcijske poslove.

Upravi je prijavljena i gradnja ponte u moru, neposredno do konobe “Maestral” u Đuraševičima, a koju “bez građevinske dozvole izvodi Gojko Jokić”.

“Radovi su izvedeni na šalovanju prostora u moru dimenzija otprilike 6x4 metra, sa nasipanjem tog prostora kamenom, sa namjerom betoniranja u cilju izgradnje ponte”, saopšteno je iz “Morskog dobra”.

Čitav obalni prostor od Đuraševića do Petrovića na sjeverozapadnom dijelu poluostrva Luštica u Tivtu, već duže od godinu izložen je intenzivnoj uzurpaciji, betonizaciji i devastaciji, što je krenulo nakon što je Vlada naručila, usvojila i proglasila državnu studiju lokacije za taj dio Tivatskog zaliva.

Od tada su brojni domaći i strani investitori više-manje bespravno, uzurpirali i devastirali nekadašnju prirodnu kamenitu obalu, a “Morsko dobro”, koje po zakonu nema upravne nadležnosti, te slučajeve može samo da prijavljuje inspekcijama koje međusobno prebacuju “vruć krompir”, najčešće se proglašavajući nenadležnima da spriječe devastaciju prirode i uzurpiranje javnog dobra.

Galerija

Bonus video: