DF: Bar postao saobraćajno slijepo crijevo

Pored razloga da su brodu „Sveti Stefan“ istekli papiri, a novi se „nigdje na tržištu ne može nabaviti“, i dalje nije jasno zašto je nakon više decenija ukinuta jedina pomorska putnička linija sa svijetom, feribot Bar - Bari
65 pregleda 5 komentar(a)
Marina bar, Foto: Anto Baković
Marina bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 06.06.2017. 10:30h

Iz barskog Demokratskog fronta danas su saopštili da se ovaj grad “nekada promovisan kao perspektivni saobraćajni centar", sistematski “pretvara u slijepo crijevo”. Iz DF navode da je prvo ukinuta, poslije više decenija, jedina pomorska putnička linija sa svijetom, feribotom Bar – Bari.

"Nismo mogli vidjeti šta su tu razlozi, sem da su brodu „Sveti Stefan“ istekli papiri, a novi se „nigdje na tržištu ne može nabaviti“. Nema analiza da li je možda poslovanje ovom linijom bilo dobro, da li je popunjenost kapaciteta od 10-15 posto možda razlog loše isplativosti, ili da nije možda razlog male popunjenosti cijena prevoza od 80 eura, sa ležajima 130-150, u vrijeme kada avionom možete stici na kraj Evrope za tu cijenu, a učili su nas da je vodni saobraćaj najeftiniji, a vazdušni najskuplji. Rješenje je nađeno poslije pola godine angažovanjem strane kompanije koja je dala još više cijene prevoza i možemo biti sigurni u „dugoročnost“ ovakvog rješenja," navodi se u saopštenju DF Bara.

U saopštenju se dodaje „poznata priča o perspektivnosti barske luke i njenoj prodaji na parče“, te i željeznički saobraćaj „koga već godinama posmatramo kako polako odumire“. Iz DF kažu da su željezničke veze sa drugim državama prekinute prije pola godina, a da je u unutrašnjem saobraćaju „haos sa otkazivanjem polazaka i kašnjenjima“.

"To malo vozova vidimo sa po par putnika u njima koji još nijesu odustali od željeznice i prešli na drumski saobraćaj. Nažalost i u drumskom saobrćaju nije mnogo bolje, opet smo svjedoci kilometarskih kolona između Bara i Sutomora zbog udesa ili popravke puteva, a sezona još nije ni krenula. Već četiri godine se priča o popravci alternativnog puta preko Sutormana, ali, na to se izgledao potpuno zaboravilo. Ako ovdje dodamo i najave lošeg poslovanja pa čak i stečaja crnogorskog avio prevoznika, slika o Baru, a i cijeloj Crnoj Gori, kao slijepom saobraćajnom crijevu postaje sve jasnija," zaključuje se u saopštenju Demokratskog Fronta Bara.

Bonus video: