DF gnijevan zbog kašjenja na igradnji vrtića, novi rok do kraja mjeseca

Poslanik DF Milan Knežević optužio je ministra za nemar kada je u pitanju izgradnja vrtića u Golubovcima
1 komentar(a)
Milan Knežević, poslanik, Foto: Arhiva Vijesti
Milan Knežević, poslanik, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2013. 15:59h

Situacija sa vrtićem u Golubovcima, koji se najavljuje još od 2008. godine a još nije završen, paradigma je odnosa države prema predškolskom sistemu, ocijenio je poslanik DF Milan Knežević.

On je na konsultativnom saslušanju ministra Slavoljuba Stijepovića pred skupštinskim Odborom za prosvjetu, kazao da se kao investicija taj vrtić pominje još 2008. godine.

“Prvi završetak radova najavljen je za septembar 2010. godine, onda narednog, pa ponovo 2012. godine, da bi posljednje informacije govorile da će radovi biti gotovi u februaru ove godine”, kazao je Knežević.

Direktor Direkcije za javne radove Žarko Živković sada je obaćao da će radovi biti okončani do kraja ovog mjeseca, te da će u septembru mališani boraviti u novim prostorijama.

“Pozivam članove odbora da se 1. jula nađemo u novim prostorijama vrtića”, pozvao je Živković.

On je kazao da će taj objekat površine 1.700 kvadrata i vrijednosti oko 1,6 miliona eura, imati kapacitet za 150 mališana.

Ministar je kašnjenje opravdavao vremenom potrebnim da se pribavi dokumanetacija da bi radovi mogli da počnu, dok je Živković kao glavni razlog naveo nedostatak novca, ali i loše vremenske uslove koji su ove godine omeli završetak radova.

"Zbog tih nezavršenih investicija ni jedno dijete nije ostalo nezbrinuto odnosno neupisano", poručio je Stijepović.

On je na konstataciju Kneževića da je Živkovića doveo na saslušanje iako nije pozvan, jer ga smatra krivim za probijanje rokova, odgovorio da to nije tačno.

"Mislim da je on jedini nadležni koji može davati izjave o ovom pitanju", kazao je Stijepović.

Iz Pozitivne su imali zamjerke na centralizaciju predškolskog sistema, odnosno na zapostavljanje ulaganja u tu infrastrukturu na sjeveru

On je napomenuo da u Crnoj Gori postoji 21 vaspiotna ustanova, 105 jedinica, i 485 vaspitnih grupa, kao i da postoji 14 privatnih vrtića.

"Cilj nam je da što više djece bude uključeno u predškolsko obrazovanje, a da smo na dobrom putu pokazuje porast broja upisane djece do 2008. godine za 20 odsto, iako je primijetan pad broja novorođene", kazao je Stijepović.

Poslanica SNP Zdenka Popović ukazala je na prekobrojnosti u vrtićima i pitala ministra i koliko je prosječno djece po grupi, a koliki je evropski standard, ali je ostala uskraćena za odgovor.

"Da li je moguće da djece ima 39 i kako da ih jedan vaspitač i medicinska sestra vodi računa o njima", glasilo je pitanje Popović.

Stijepović je umjesno odgovora saopštio da ukupan broj upisane djece ne znači da su sva djeca svakog dana u vrtićima.

"Jedan broj roditelja ne želi da njihova djeca idu u vrtić u toku septembra, jedan broj ne dolazi zbog bolesti, a dio roditelja odustane nakon nekog vremena", poručio je Stijepović.

Iz Pozitivne su imali zamjerke na centralizaciju predškolskog sistema, odnosno na zapostavljanje ulaganja u tu infrastrukturu na sjeveru, dok je Liberalna partija imala primjedbe na mali udio upisane djece iz RAE populacije.

Živković je tokom godine najavio pripremu za izgradnju vrtića Đina Vrbica, u Tuzima, Bloku VI i na Starom aerodromu.

Poslanici dio plate daju Azri Đečević

Poslanici su, na inicijativu poslanica Zdenke Popović i Branke Tanasijević, otvorili žiro račun za pomoć penzionisanoj nastavnici Azri Đečević, na koji će uplatiti dio svojih zarada.

"Azra Đečević nije sama niti jedina, ima takvih jako puno. Prosvjetni radnici dovedeni su na ivicu egzistencije", poručila je Popović.

Pomoć je obećao i prvi čovjek Ministarstva prosvjete, kako svoju lično, tako i njegovog resora.

Azra Đečević je penzinisana nastavnica, koja je zbog nedostatka novca, bila osuđena na život na ulici.

Jelisava Kalezić iznenađena reakcijom Stijepovića

Poslanica DF Jelisava Kalezić kazala je da su pohvale na račun Stijepovićevog resora iznijete bez adekvatnih činjenica.

Rekla da je iznenađena reakcijom Stijepovića kada su se pojedini poslanici nasmijali prilikom njegovog izlaganja, kada im je kazao da ne zna šta je smiješno, navodeći da niko nije zlonamjerno reagovao.

Ministar je odgovorio da na političke uvrede ne može odgovoriti džentlmenski, naglašavajući da ako treba da ode da će to i uraditi.

Kalezić je nakon toga rekla da je ministar trebalo da govori činjenično na osnovu istraživanja i rezultata Strategije o pretškolskom obrazovanju i željela je da napusti sjednicu.

Međutim, na molbu predsjednice Odbora Branke Tanasijević je ostala, a tek nakon toga Stijepović je kazao da je u vrtićima sprovedeno istraživanje po kojem je 80 odsto roditelja zadovoljno tretmanom njihove djece, 18 djelimično zadovoljno, a dva procenta nezadovoljno.

Bonus video: