DF: Udar vlasti na slobodno novinarstvo, režim stvara osjećaj nesigurnosti na Badnji dan

"Demokratski front ovim povodom ističe, kao prvo, da u Crnoj Gori, koju već redovno potresaju režimske afere i skandali, nerasvijetljena ubistva usred bijela dana usred Glavnog grada i drugdje, kod građana malo šta izaziva paniku, pa to nije učinio ni tekst pomenute novinarka"
4497 pregleda 9 komentar(a)
Lideri DF Milan Knežević, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Lideri DF Milan Knežević, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Demokratski front najoštrije osuđuje novi čin treniranja strogoće Osnovnog državnog tužilaštva, koje je urednici portala “FOS media”, Anđeli Đikanović, nakon saslušanja, juče odredilo zadržavanje do 72 sata, zbog “mogućeg ponavljanja krivičnog djela koje joj se stavlja na teret”, navodi se u saopštenju te partije.

"Demokratski front ovim povodom ističe, kao prvo, da u Crnoj Gori, koju već redovno potresaju režimske afere i skandali, nerasvijetljena ubistva usred bijela dana usred Glavnog grada i drugdje, kod građana malo šta izaziva paniku, pa to nije učinio ni tekst pomenute novinarka", navodi se u saopštenju.

Prema njihovom mišljenju, u pitanju je samo još jedan udar vlasti na slobodno novinarstvo uz treniranje strogoće policije i ODT-a po nalogu režima da se kod građana stvori osjećaj nesigurnosti na današnji Badnji dan.

"DF ocjenjuje da je riječ o još jednom prepoznatljivom primjeru aktivnosti ODT, koje prima naredbe iz vrha režima, o istoj kuhinji pritisaka na javnost i javnu riječ. Preko primjera novinarke Đikanović vlasti pokušavaju stvoriti psihozu u javnosti isto kao i na dan parlamentarnih izbora, kad je DF osumnjičen za pokušaj državnog udara i nemire u Crnoj Gori, čime je izlaznost birača ciljano smanjena u korist režima", kazali su iz DF-a.

Oni smatraju da se tako i danas po istoj matrici nastoji uticati na vjernike da u što manjem broju prisustvuju današnjoj pravoslavnoj svetkovini, Badnjem danu u svim gradovima Crne Gore.

"Režimske strukture, koje se nastoje deklarisati kao čuvari javnog reda i mira, očito su opet spremne da izmontiraju ili bar insinuiraju nemire u cilju očuvanja vlasti Đukanovića iz Majamija. Uz sve navedeno, postavlja se i pitanje zašto policija i Osnovno državno tužilaštvo dosad nijednom nijesu reagovili povodom brojnih naručenih, a zaista katastrofičnih izjava Đukanovićevih lobista iz zemlje i okruženja. I to upravo u cilju zastrašivanja građana kroz prijetnje o navodnim nemirima, preko čega bi se istakla “mirotvoriteljska” uloga šefa režima, a lobisti dobili nove honorare", dodaju u saopštenju.

Demokratski front očekuje da se novinarka “FOS media” Anđela Đikanović pusti iz pritvora, i da se ta nova režimska farsa prekine.

"DF istovremeno očekuje i reakciju svih udruženja slobodnih novinara i nezavisnih intelektualaca, koji moraju stati u odbranu svoje profesije i novinara, koje vlasti u Montenegru po oprobanom receptu i kratkom postupku šalju u zatvor", zaključuju iz Fronta.

Bonus video: