Digitalizacija ne mrda zbog zakulisnih igara

Vlada, delegacija EU u Crnoj Gori i RDC nikako da se dogovore oko isporučivanja opreme za realizaciju jednog od strateških ciljeva Crne Gore
9 komentar(a)
televizija, Foto: Shutterstock.com
televizija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.05.2012. 07:19h

Iako je prije dvije sedmice održan sastanak na kojem je trebalo da se objasni zašto digitalizacija kasni više od godinu, još nije usaglašen zapisnik iz kojeg bi se moglo vidjeti što je zaključeno i kada će milanski “Eurotel” dopremiti predajnike za Lovćen i Bjelasicu.

Sastanku su prisustvovali predstvanici delegacije EU u Crnoj Gori, Ministarstva za infromaciono društvo, Eurotela i Radio-difuznog centra (RDC). Prema informaciji “Vijesti”, umjesto konkretne priče i objašnjenja zašto se “Eurotelu” ostavljaju novi rokovi za isporuku opreme, sve se svelo na to da će, nakon tri neuspjela, biti novi tehnički prijem predajnika. Prethodni nijesu prošli jer oprema nije bila kako valja, a sada se ponovo probijaju rokovi i određuju novi i mjesecima odlaže isporuka predajnika iz Italije.

Ugovor sa italijanskim Eurotelom potpisan je prije godinu uz prigovore ostalih učesnika na tenderu da je izabrana kompanija koja nema iskustvo u ovom poslu. Posljednji rok za gašenje analogne tehnologije i završetak digitalizacije, koja treba da omogući bolji kvalitet i brži protok TV signala za države Evrope po Ženevskom sporazumu je 17. jun 2015. Glavni predajnici na Lovćenu i Bjelasici trebalo je da budu montirani početkom godine.

Prema informaciji „Vijesti“, razlog prethodnih neuspjelih tehničkih prijema je taj što Eurotel nije ponudio opremu napravljenu i sklopljenu po tehničkom projektu. Na to nijesu pristali inženjeri RDC-a, bez čijeg potpisa isporuka ne može da krene. Kada će biti organizovan četvrti tehnički prijem predajnika u RDC juče nijesu mogli da kažu jer inženjeri kreću na put kada dobiju poziv iz Italije.

U delegaciji EU se ponašaju kao da sve teče po planu - na pitanje “Vijesti” zašto digitalizacija još nije počela kažu da je taj “projekat već započet”.

„Krajnji rok za isporuku i instaliranje opreme je 16. jun 2012. Prelaz na digitalnu mrežu planiran je za 1. januar 2013. Saznali smo iz medijskih izvještaja da će vlast izmijeniti taj rok. Međutim, to ne znači da će biti izmijenjen krajnji rok našeg projekta“, kažu u Delegaciji EU.

Vlada sve odlaže za 2015. godinu

U Vladi su svjesni da više ni teorijski nije moguće završiti digitalizaciju do kraja godine, pa su već pripremili izmjene zakona kojima se taj rok pomjera na sredinu 2015.

Krajnji rok za isporuku i instaliranje opreme je 16. jun 2012. To ne znači da će biti izmijenjen krajnji rok našeg projekta

"Kao što je poznato realizacija prve faze, koju finansira EU, kasni zbog neisporučivanja opreme od strane izabrane firme Eurotel iz Italije. Zbog toga se kasni i sa realizacijom druge faze, čiji je kofinansijer Vlada. Dvije faze su povezane i oprema mora biti kompatibilna da bi se uspješno sproveo čitav proces.

Imajući to u vidu, crnogorski predstavnici su i ranije i sad tražili nezavisnu ekspertizu, da bi se stručnjaci za ovu oblast izjasnili na pojedina ponuđenja tehnička rješenja Eurotela i njihovu neusaglašenost sa tehničkim specifikacijama, ali tom zahtjevu ipak nije udovoljeno“, kažu u Ministarstvu za infromaciono društvo.

Bonus video: