Digitalizacija startuje u srijedu: Bez TV signala 8 odsto građana

Risiver, zavisno od proizvođača, košta od 25 do 50 eura. Iz Radio-difuznog centra “Vijestima” su saopštili da je analognim signalom pokriveno 98 odsto stanovništva, a da, nakon “završene dvije faze digitalizacije, pokrivenost iznosi 92 procenta”
106 pregleda 13 komentar(a)
TV signal, Foto: Novisf
TV signal, Foto: Novisf
Ažurirano: 16.06.2015. 05:36h

Građani koji nemaju uređaj za prijem digitalnog signala, ili ne koriste usluge kablovskih operatera, od sjutra neće moći da prate televizijske programe RTCG, “Vijesti”, “Pinka”, “Prve”, “777” i “MBC”

Risiver, zavisno od proizvođača, košta od 25 do 50 eura. Iz Radio-difuznog centra “Vijestima” su saopštili da je analognim signalom pokriveno 98 odsto stanovništva, a da, nakon “završene dvije faze digitalizacije, pokrivenost iznosi 92 procenta”.

To je juče na odboru za ekonomiju saopštio i direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić.

Iz RDC-a su saopštili da je sa pokrivenošću od 92 odsto “ispoštovan” Zakon o javnim radio-difuznim servisima, kojima je propisano “da se prijem programa RTCG mora, u okviru svake radijske ili televizijske mreže, obezbijediti na teritoriji Crne Gore gdje živi najmanje 85 odsto stanovništva”.

Istakli su da se ne završava proces digitalizacije i da je plan da se digitalni signal obezbijedi svakom građaninu koji je imao i analogni.

“Brzina realizacije toga plana zavisi od raspoloživosti navčanih sredstava neophodnih za kupovinu potrebne opreme”, pojasnili su.

Generalna direktorka za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio-spektar Ratka Strugar kazala je da će se nakon 17. juna “napraviti presjek stanja kako bi se vidjelo koje oblasti nijesu pokrivene signalom”, te da će se digitalizacija nakon toga nastaviti. Mi. J.

Bonus video: