Digitalizacija u obrazovanju biće u fokusu saradnje

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da su Šehović i Presker razgovarali o daljim koracima saradnje dvije zemlje u obrazovanju
469 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvete
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvete

Digitalizacija u obrazovanju biće u fokusu saradnje Crne Gore i Slovenije, saopšteno je na sastanku ministra prosvijete Damira Šehovića i ambasadora Slovenije u Podgorici Gregora Preskera.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da su Šehović i Presker razgovarali o daljim koracima saradnje dvije zemlje u obrazovanju.

Šehović je rekao da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri, i da Crna Gora ima značajnog partnera u Sloveniji.

Kako je rekao, Crna Gora i Slovenija u obrazovanju odlično sarađuju.

“Sagovornici su se saglasili da je na nivou visokog obrazovanja saradnja najplodnija, naročito na polju mobilnosti studenata, budući da je sve veći broj studenata iz Crne Gore koji se usavršavaju u Sloveniji, a najveći izazov povezvanje na polju douniverzitetskog obrazovanja”, naveli su iz Ministarstva.

Šehović je kazao da najviše prostora za saradnju ima na polju digitalizacije obrazovanja, u koju je Ministarstvo prosvjete zakoračilo pripremanjem projekta digitalne učionice.

Kako je kazao, iskukustva Slovenije bila bi značajna za Crnu Goru.

Šehović je naveo da je tim za digitalizaciju Ministarstva prosvjete već posjetio Sloveniju u procesu pripreme pilot projekta digitalne učionice.

On je pomenuo moguću saradnju na projektu istraživačkog centra za rad sa talentima, koji je u pripremi.

Kako je naveo, fokus saradnje u dijelu srednjeg obrazovanja trebalo bi da bude na dualnom obrazovanju, u kojem je Crna Gora već napravila značajne iskorake, a Slovenija ima dobre prakse koje bi mogle poslužiti kao model za dalji razvoj ovog vida obrazovanja.

Presker je kazao da sistem obrazovanja iziskuje neprekidno usklađivanje sa privredom i profilima poslova koji će biti potrebni u budućnosti.

On je kazao da je saradnju potrebno fokusirati na ovakve aktivnosti, koje će još više približiti sisteme obrazovanja dvije zemalja.

Presker je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja studenata iz Crne Gore za slovenačke univerzitete.

Kako je neveo u Sloveniji se ternutno na fakultetima obrazuje oko 130 crnogorskih studenata, kako je kazao, oni imaju iste uslove obrazovanja kao i građani Slovenije.

Bonus video: