Dilema u vezi sa recenzijom

Savić je juče kazao “Vijestima” da se radilo o nesporazumu, koji je brzo razriješen.
210 pregleda 5 komentar(a)
Svetozar Savić (novina)
Svetozar Savić (novina)
Ažurirano: 11.07.2017. 06:16h

Jedan od laureata ovogodišnje Trinaestojulske nagrade Svetozar Savić izabran je 2009. u zvanje viši naučni saradnik (u rangu vanrednog profesora), uz recenziju profesorice Slavice Todić sa beogradskog Poljoprivrednog fakulteta, koja tvrdi da nije potpisala taj dokument.

Savić je juče kazao “Vijestima” da se radilo o nesporazumu, koji je brzo razriješen. “Na zahtjev tadašnjeg rektora Predraga Miranovića dao sam izjavu u vezi sa tim propustom i izvinio se profesorici Todić. Rektor je sve do kraja provjerio, a ja sam i bez te recenzije ispunjavao sve uslove za izboru naučno zvanje”, rekao je.

Profesorica Todić tvrdi da je 2010. uputila pismo Senatu UCG, odnosno tadašnjem rektoru Miranoviću, sa namjerom da ogradi od kompletne procedure postupka izbora Savića u zvanje.

“S obzirom na to da ni na koji način nisam bila angažovana niti sam učestvovala u navedenoj izbornoj proceduri. Pismo sam uputila rektoru nakon što sam u elektronskoj formi Biltena UCG vidjela kompletan tekst referata u kome je na kraju, u svojstvu recenzenta, navedeno i moje ime. Niko iz Senata UCG nije me kontaktirao povodom dopisa koji sam im uputila”, tvrdi ona.

Predrag Miranović kazao je “Vijestima” da se sjeća dopisa profesorice Todić. “Godinu dana po izboru u zvanje nijesam mogao da nađem motiv doktora Savića za tako nešto jer je ispunjavao sve uslove i ta recenzija mu nije bila neophodna. Nijesam mogao sa sigurnošću utvrditi ni potencijalnu grešku u korespondenciji administracije Biotehničkog fakulteta sa recenzentskom komisijom. Jer se ta procedura odvija na fakultetu i zbog protoka vremena bilo je lako utvrditi preciznu odgovornost. Ni sada ne mislim da je dr Savić imao motiv za tako nešto, a to mišljenje svakako nije bilo presudno za izbor u zvanje”, kazao je Miranović.

Savić je zaposlen u “Plantažama”, a magistrirao je i doktorirao na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Zaposlen je u Sektoru za razvoj u kompaniji Plantaže. Istovremeno je angažovan kao viši naučni saradnik u oblasti biotehnologije i ampelografije na Biotehničkom fakultetu u Podgorici.

U obrazloženju stoji da je Savića za Trinaestojulsku nagradu “preporučila je monografija Crnogorska ampelografija u izdanju CANU”.

Svetozar Savić uskoro će biti biran u novo naučno znanje, a biotehnički institut je u decembru proslijedio predlog recenzentske komisije UCG.

Bonus video: