Dim iz željezare "Tosčelik" alarmirao građane i ekologe

Iz “Ozona” tvrde da “Tosčelik” krši zakone, a iz kompanije odgovorili da je problem brzo riješen
666 pregleda 0 komentar(a)
Crveni dim kuljao iz Željezare, Foto: Privatna arhiva
Crveni dim kuljao iz Željezare, Foto: Privatna arhiva

Posljednje zagađenje vazduha koje je izazvala željezara “Tosčelik” novi je dokaz svjesnog kršenja zakona, tvrdi direktor Ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović.

Građani Nikšića su “Ozonu” prijavili aerozagađenje koje se desilo u nedjelju 24. marta kada je iz dimnjaka Željezare izlazio crvenkasti dim. “Ozon” je odmah ekološkoj inspekciji uputio inicijativu za inspekcijski nadzor i za manje od sat nakon prijave građana iz dimnjaka Tosčelika nije više izlazio crvenkasti dim.

“Očigledno je da Tosčelik i dalje ima istu praksu ponižavanja nadležnih institucija i svjesnog kršenja i obesmišljavanja zakona iz oblasti zaštite životne sredine, te ugrožavanja javnog zdravlja građana Nikšića”, kazao je Perović.

Podsjeća da su predlagali da se fabrika zatvori ukoliko “Tosčelik” ne dobije ekološke saglasnosti i integrisanu dozvolu.

“Ozon” planira da uskoro organizuje performans ispred Željezare i sirenom za uzbunu i odgovarajućom porukom vlasnika upozori da mora poštovati zakone u vezi sa zaštitom životne sredine.

Iz Tosčelika su “Vijestima” odgovorili da je do pojave dima došlo zbog problema na FTP sistemu (sistem za otprašivanje) koji se dogodio prilikom topljenja druge šarže u Čeličani.

“Pošto se FTP sistem nalazi u sistemu automatske regulacije, istog momenta je automatski stopiran rad EAF (elektro-lučne peći). Problem na sistemu FTP je bio uzrok pojave dima iznad sistema koji je trajao najviše 12 minuta. Brzom intervencijom službe održavanja Čeličane problem na FTP sistemu je otklonjen i proizvodni pogon je nakon dvadesetak minuta nastavio sa radom”, piše u odgovoru koji je potpisala Arma Skenderović, specijalista za korporativnu komunikaciju i PR Tosčelika.

Bonus video: