Dio elektronskih medija se žali na rezultate istraživanja gledanosti

Direktor Pink M ocijenio da jedna agencija koja radi istraživanja gledanosti, ima monopol, te da istraživanja koja rade ne odražavaju stvrano stanje na javnoj sceni
7 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 20:58h

Dio elektronskih medija požalio se na rezultate istraživanja gledanosti i povjerenja građana u televizije, prema kojima je Televizija Vijesti prepoznata kao najbolja.

Kao primjer direktor Pink M televizije Goran Radenović je naveo da popularni sadržaji te medijske kuće poput “Male nevjeste”, “Bračnog sudije”, “Moje velike svadbe” i “Amidži šoua” imaju daleko manju gledanost u Crnoj Gori, nego u Srbiji, što je pogrešno i neistinito.

"Tako Amidži šou ima gledanost u Srbiji do 30 odsto, dok je u Crnoj Gori popularan kod oko 12 odsto građana. Dalje Bračni sudija u Srbiji ima gledanost oko 30 odsto građana, dok je u Crnoj Gori ona manja za skoro 10 procenata, "Moja velika svadba" ima gledanost 25 procenata u Srbiji, a u Crnoj Gori oko 17. Slično je i sa serijom "Mala nevjesta"”, kazao je Radenović.

On je ocijenio da jedna agencija koja radi istraživanja gledanosti, ima monopol, te da istraživanja koja rade ne odražavaju stvrano stanje na javnoj sceni.

Sonja Drobac iz Altlas televizije kazala je da se ti mediji zalažu za uvođenje takozvanog "piplmetra", uređaja koji se priključi na televizijske prijemnike uzorkom obuhvaćeih građana, i koji na taj način mjeri gledanost

"Komparativnom analizom sadržaja koje emitujemo u Srbiji i Crnoj Gori došli smo do značajnih razlika zbog koji osnovano sumnjao u validnost rezultata istraživanja", kazao je Anđelković.

On je precizirao da elektronski mediji koji su i sazvali konferenciju kako bi ukazali na taj problem, nijesu radili istražvanja koja bi pobila dosadašnje rezultate, već da je se njihove "opravdane sumnje" oslanjaju na komparativne analize.

"Mjerenja se rade jednom u tri mjeseca, i televizija ih naručuje onda kada po programskoj šemi ima jak program. U decembru je planirano takvo istraživanje, a tada je Prva emitovala Prvi glas Srbije i seriju Sulejman veličanstveno, koji su bili popularan u Crnoj Gori, ali je istraživanje pomjereno za kasnije", rekao je Anđelković.

On je kazao da je posljedica takvih, prema njegovim riječima nerealnih istraživanja, i neravnomjerna raspodjela profita i vještačko podizanje rejtinga jedne TV stanice.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Sonja Drobac iz Altlas televizije kazala je da se ti mediji zalažu za uvođenje takozvanog "piplmetra", uređaja koji se priključi na televizijske prijemnike uzorkom obuhvaćeih građana, i koji na taj način mjeri gledanost.

Za takav poduhvat, kako je rekla, potrebno je da se angažuje medijska scena, agencije koje kontrolišu elektronske medije, kao i državni aparat.

Takva mjerenja gledanosti, kako su saopštili, koriste se u većini država regiona.

Direktorka Televizije Crne Gore Radojka Rutović kazala je da je medijski monopol štetan, te da bi "transparentija istraživanja dala objektivnu sliku o medijskoj sceni".

"Svaka ciljana, projektovana i na sumnjivom nivou prezentovana navodna gledanost i povjerenje ne može biti od javnog interesa", rekla je ona.

Radenović je rekao da se procjenjuje da na reklamiranje na elektronskim medijima godišnje ode oko šest miliona eura.

"Problem se može riješiti i tako što će se pozvati neka druga agencija koja će raditi istraživanje 12 puta godišnje, umjesto dosadašnjih četiri puta", rekao je on.

Na pitanje "Vijesti" Radenović nije želio da precizira koja je agancija radila sporna istraživanja, već je odgovorio da "novinar to treba da zna".

Organizatori konferencije nijesu pozvali prozvanu Televiziju Vijesti, kao ni agenciju čija istraživanja daju nevalidne organizacije, iz razloga što cilj bio da se ukaže na problem.

Organizatori su najavili da će sa problemom upoznati i nadležne institucije i Evropsku komisiju.

Konferenciji su osim medija, čiji su predstavnici govorili, prisustvoivali i Draško Đuranović iz Portala Analitika, Miodrag Strugar iz Antene M, Đuro Vučinić iz Montene, kao i Marina Vuković iz TVCG.

Galerija

Bonus video: