Direktor DZ Rožaje stavio veto na specijalizaciju: Treba im muški internista

Iz SDM kazali su “Vijestima” da su članovi komisije M.Z. usmeno informisali da specijalizaciju iz interne medicine ne može da dobije ženski kandidat, jer su sve koleginice u reproduktivnom periodu što bi uticalo na organizaciju službe
408 pregleda 9 komentar(a)
Dom zdravlja Rožaje, Foto: Dom zdravlja Rožaje
Dom zdravlja Rožaje, Foto: Dom zdravlja Rožaje
Ažurirano: 29.01.2018. 07:15h

Doktorki rožajskog Doma zdravlja onemogućeno je da izađe na usmeni intervju za specijalizaciju iz interne medicine, jer je u obzir navodno mogao da dođe samo muški kandidat.

To su saopštili iz Sindikata doktora medicine (SDM), koji je od direktora Hajrana Kalača tražio da ispravi nepravdu.

Iz Doma zdravlja, međutim, tvrde da im treba muški ljekar interne medicine zbog stalne pripravnosti od 24 sata, ali i “teških vremenskih uslova koji vladaju” u toj sjevernoj opštini.

Komisija rožajskog Doma zdravlja informisala je M.Z. da je direktor Kalač stavio veto na specijalizaciju iz interne medicine, raspisanu konkursom.

Iz SDM kazali su “Vijestima” da su članovi komisije M.Z. usmeno informisali da specijalizaciju iz interne medicine ne može da dobije ženski kandidat, jer su sve koleginice u reproduktivnom periodu što bi uticalo na organizaciju službe.

“Na pitanje koleginice M.Z. da li onda njen suprug kao muškarac može da pristupi intervjuu i da li on može biti razmatran kao kandidat za ovu specijalizaciju, dobila je odgovor da ne može jer je direktor 'stavio veto' na ovu specijalizaciju i unaprijed je već namijenio jednom od kandidata čiji identit nije otkriven“, saopštili su iz SDM.

Predsjednica SDM Milena Popović Samardžić u primjedbi poslatoj direktoru rožajskog Doma zdravlja navodi da je konkurs, objavljen 29. septembra i 1. oktobra, povučen 26. oktobra bez obrazloženja.

„Smatramo da su na ovaj način dr M.Z. povrijeđena osnovna ljudska prava zagarantovana Ustavom“, navodi SDM u primjedbi Kalaču.

„Namjera naše pritužbe je da se izvrši bodovanje M.Z. po raspisanom konkursu koji je bez obrazloženja povučen, a čime je ona diskriminisana po polnoj osnovi... Napominjemo da članovi komisije nijesu odgovorni za gore navedeni problem, s obzirom da su postupali po nalogu direktora ustanove“, piše u primjedbi SDM.

Direktor Hajran Kalač odgovorio je SDM da su netačni navodi i informacije te organizacije i dodao da je interes ustanove da se zapošljava, edukuje i zadrži u Rožajama mladi kadar.

Kalač je rekao da je prije objavljivanja spornog konkursa razgovarao sa potencijalnim kandidatima, da bi ih zaštitili da “neko sa strane” dođe na određeni period, a rožajski Dom zdravlja im bude usputna stanica za specijalizaciju.

“U vise navrata smo za neke specilizacije raspisivali konkurse i niko se nije javljao. U 2017. godini radilo je šest izabranih doktora za odrasle, a treba devet. Vrlo teško smo održavali obaveze”, kazao je Kalač. On je odgovorio da je M.Z. tada bila na porodiljskom odsustvu, ali da su je pozvali, razgovarali sa njom i da je bila na prioritetnoj listi.

“Prije raspisivanja konkursa za četiri specilizacije na stručnom kolegujumu se detaljno polemisalo o prioretima dodjele specijalizacija... Na tom sastanku je bilo mišljenja iz organizacinih razloga bi bilo dobro da se interna medicina dodijeli muškarcu zbog stalne pripravnosti 24 časa u toku čitave godine, teških vremenskih uslova koji ovdje vladaju itd. Međutim, niti je direktoru, niti bilo kome palo na pamet da nekog onemogući da konkuriše i ko bude imao opšte bolje uslove, da mu se i dodijeli specijalizacija”, rekao je Kalač.

Iz SDM su zaključili da direktor nije obrazložio zašto je pomenuta specijalizacija povučena. Pozvali su Ministarstvo zdravlja da ispravi nepravdu prema M.Z. i omogući jednaka prava svim kandidatima po pitanju daljeg usavršavanja.

Država se ne trudi da zadrži kadar

Kalač je kazao da je menadžment prije više godina napravio plan dodjela specijalizacije i da se 'svim silama' bore da zadrže kadar.

On je rekao da sjever države ima problem sa kadrom zbog neracionalnog raspisivanja specijalizacija u Kliničkom centru, opštim bolnicama i odlaska ljekara van zemlje. Kalač u odgovoru SDM piše i da se država nije potrudila da “raznim benefitima” zadrži kadar na sjeveru Crne Gore.

Kako kaže, na sreću iz te sredine ima dovoljno studenata medicine koji popunjavaju odlaske ljekara.

Bonus video: