Direktor Vodovoda Berane: Ne vjerujem da je voda uzrok epidemije

"Mi ne isključujemo mogućnost da je uzrok voda, ali smo mi kao preduzeće radili sve po propisima", dodao je Pačariz
50 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 19:36h

Šef odborničkog kluba Nove u beranskom parlamentu Goran Kiković pocijepao je pred odbornicima račun za vodu koji je dobio ovih dana i zbog nezapamćene epidemije stomačnih bolesti usljed zaražene vode za piće zatražio ostavku i odgovornost predsjednika opštine i direktora vodovodnog preduzeća.

On je, na vanrednoj sjednici Skupštine opštine na kojoj je razgovarano o epidemiološkoj situaciji u gradu, predložio da se u Beranama pod hitno uvede vanredno stanje i odrede krivci za epidemiju.

"Pozivam državnog tužioca da pokrene postupke utvrđivanja odgovornosti za ovo što se dešava u Beranama", kazao je Kiković.

Vanredna sjednica lokalnog parlamenta održana je tek danas, iako su opozicione partije to tražile odmah po izbijanju epidemije. Koaliciona većina DPS-SDP je do sada odbijala da je zakaže.

"Umjesto utvrđivanja odgovornosti i vanrednog stanja vi u 21. vijeku pozivate na juriš na građane Beransela. Vi treba da odgovarate građanima, a ne da jurišate na njih. Da li ćete jurišati u crnim trojkama... Beranselcima svaka čast na takvom protestu u ovakvoj Crnoj Gori. A vi ih pozivate na linč i crtate im mete. Oni su heroji našeg grada", ocijenio je Kiković.

TV Vijesti, Boban Obradović

On je optužio ministra zdravlja Miodraga Radunovića da se dan ranije, na konferenciji za novinare, ponašao kao "portparol Bemaksa".

I Dragutin Joksimović (SNP) kazao je da "gospoda iz vlasti jedva čeka da kaže da je epidemija uzrokovana smećem i da su krivi građani Beransela":

"Sada se samo čeka proboj blokade, i da neko kaže – postupi po naređenju".

On je dodao da za početak predsjednik opštine i direktori vovoda i komunalnog podnesu ostavke.

"Na kraju će biti krivi građani što su pili vodu", kazao je Dragomir Đukić (SNP).

Uprskos konferenciji ministara zdravlja i uređenja prostora Miodraga Radunovića i Branimira Gvozdenovića, kao i direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugoše, koji su definitivno ukazali da je uzrok masovnog trovanja voda iz gradskog vodovoda, koja je i u hlorisanom stanju zaražena fekalnim bakterijama i velikim brojem virusa, direktor Vodovoda Faruk Pačariz rekao je na sjednici da to nije sigurno i da treba sačekati konačni nalaz iz Zagreba.

"Naše preduzeće etiketirano je kao izazivač epidemije, ali se može vidjeti da smo mi radili sve na higijenskoj ispravnosti vode i da smo redovno hlorisali vodu u propisanim količinama. Mi sumnjamo da li su uzorci vode uzeti pravilno. Trebalo je sačekati konačne nalaze, a niko ne bježi niti može pobjeći od odgovornosti", kazao je Pačariz.

Odbornik SNP-a Savo Vučetić mu je poručio da bi mogla da ga "demantuje i posljednja baba sa sela koja pije takozvanu sirovu, nehlorisanu vodu":

"Nema nikave sumnje da je uzrok epidemije voda. Kada ste vi objavili da voda nije za piće, odnosno za upotrebu? U međuvremenu ljudi je kuvaju i spremaju jela, a možda nije ni za kuvanje. Peru zube sa njom".

Opozicioni odbornici poručili su da neće tako lako dozvoliti da se porazi Beranselo "čak iako lokalna izvršna vlast sve čini da izazove policiju da krene silom na Beranselce".

Odbornici vladajućih stranaka DPS i SDP ostali su pri tome da treba sačekati konačne nalaze uzoraka vode koji su poslati u Zagreb.

"Što se tiče Beransela, ja ne mrzim nikoga. Ja sam predsjednik svih građana. Kažnjavju su oni koji su radili u suprotnosti sa zakonom. Kada se radi o odgovornosti za epidemiju, odgovornost je i moja lična, ako i nova analiza pokaže da je voda izvor zaraze“, poručio je gradonačelnik Vuka Golubović.

Galerija

Bonus video: