Direktor Željeznice bi stan bez konkursa

Čolaković je predložio da se izmijeni pravilnik tako da organi Društva - izvršni direktor i sekretar, mogu dobiti rješenje za stan, bez prethodno raspisanog konkursa
1228 pregleda 20 komentar(a)
Željeznička stanica Podgorica voz, Foto: Boris Pejović
Željeznička stanica Podgorica voz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.01.2017. 07:59h

Zbog namjere izvršnog direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) Milana Čolakovića da bez konkursa sebi i saradnicima djeli stanove, članovi Novog sindikata pozvali su kolege na protest ispred upravne zgrade preuzeća.

Štrajk upozorenja organzuju kako bi izrazili nezadovoljstvo predlogom menadžmenta ŽICG, o kojem će na današnjoj sjednici raspravljati Odbor direktora.

Iz Novog sindikata juče su saopštili da su izvršnom direktoru ŽICG Milanu Čolakoviću, predali odluku o stupanju u štrajk upozorenja, ali da to do kraja dana nije zvanično odobrio.

Čolaković je predložio da se izmijeni pravilnik tako da organi Društva - izvršni direktor i sekretar, mogu dobiti rješenje za stan, bez prethodno raspisanog konkursa. „Odluka se odnosi na promjenu pravilnika koji bi omogućio Čolakoviću da riješi stambenu potrebu mimo javne raspodjele, samo odlukom Odbora direktora, a iz sredstava zajedničkog fonda radnika ŽICG”, saopšteno je iz sindikata.

Takođe su nezadovoljni namjerom da se navodno obeštete bivši rukovodioci, koji su ranije imali pravo da dobiju stanove.

„Riječ je uglavnom o bivšim i sadašnjim direktorima, koji su 2008. godine nakon podjele Željeznica Crne Gore na četiri preduzeća dobili rješenja za stanove. Sada pokušavaju da im isplate vrijednost stanova u novcu, a riječ je o 370 hiljada eura iz zajedničkog fonda“, piše u saopštenju.

Čolaković se, tvrde, izmijenjenim pravilnikom pobrinuo i za svoje saradnike, jer je za njih predvidio 10 odsto ukupnih sredstava iz budžeta. Navodno bi zaposleni ostali bez 700 hiljada eura kako bi rukovodstvo riješilo svoje potrebe.

Novi sindikat ŽICG broji oko 350 članova, a sjutra bi na štrajku upozorenja moglo izaći njih stotinu, koji su raspoređeni da rade u Podgorici, rekli su “Vijestima”.

U sindikatu tvrde da ne traže od Vlade povećanje budžeta, ali traže od Odbora direktora pravednu raspodjelu novca među zaposlenima, šta bi se definisalo pravilnikom i kolektivnim ugovorom. Štrajk je podržala, tvrde, i Unija slobodnih sindikata, čiji će predsjednik Srđa Keković i prisustvovati.

Samo još “Voz neprebola” podsjeća na veliku tragediju

Povodom 11 godina od željezničke nesreće na Bioču NVO „Voz neprebola“ će danas ponovo organizovati konferenciju za medije, kako bi podsjetio da nikada nijesu procesuirani svi odgovorni za ovu tragediju.

U jednoj od najvećih saobraćajnih nesreća u istoriji Crne Gore poginulo je 47 osoba, a više od 200 povrijeđeno.

Tragedija se dogodila 23. januara 2006. godine kada je lokalni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela iskliznuo iz šina i sa četiri vagona se survao u provaliju. Za smrt i povrede velikog broja građana kaznu je odslužio jedino mašinovođa tog voza, dok su svi rukovodioci oslobođeni optužbi.

Bonus video: