Direktori Avale tužili Ministarstvo rada

U rješavanje problema Mihaila Peskova i Viktora Golikova umiješao se i kabinet ruskog predsjednika Vladimira Putina
57 pregleda 8 komentar(a)
Avala, Foto: Vuk Lajović
Avala, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.04.2014. 06:48h

Barska filijala Zavoda za zapošljavanje i Ministarstvo rada i socijalnog staranja već mjesecima su nijemi na zahtjev administrativnog i finansijskog direktora kompanije "Beppler & Jacobson Montenegro", Viktora Golikova i Mihaila Peskova da im se izdaju radne dozvole.

Nakon što je Golikov na Upravnom sudu, prije mjesec i po, oborio rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova kojim mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru, on se prije 20-ak dana, poslije osmomjesečnog izgnanstva, vratio na radno mjesto u hotel „ Avala“, ali njegove i muke Peskova tu nijesu prestale.

A problemi za Peskova i Golikova započeli su nakon što je jedan od vlasnika kompanije koja gazduje budvanskom „Avalom“ i kolašinskom „Bjankom“, Igor Lazurenko, pred sudom u Londonu pokrenuo spor za raskid partnerstva sa biznismenom Zoranom-Ćoćom Bećirovićem.

Bećirović, kome je ulazak u „Avalu“ i „Bjanku“ bukvalno zabranjen već pune dvije godine, zajedno sa Peskovim i Golikovim, predstavljao je upravljačku strukturu centrale firme "Beppler & Jacobson LTD" sa sjedištem u Londonu, u Crnoj Gori .

Kako su Peskov i Golikov kazali „Vijestima“, oni su u barskom Birou rada dobili objašnjenje da su, navodno, "ispunjene kvote" za dobijanje radnih dozvola

I Peskov, koji je svih osam mjeseci boravio u Budvi, susreće se sa gotovo identičnim problemom.

Nakon što mu je krajem prošle godine istekla radna dozvola, on uredno podnosi dokumentaciju za produženje, ali tada nastaju komplikacije, jer ni od barskog Zavoda za zapošljavanje ni od Ministarstva rada i socijalnog staranja tokom prethodna četiri mjeseca nije dobio nijedan odgovor i pored više puta upućenih zahtjeva i urgencija.

Peskov, koji već osam godina živi i radi u Crnoj Gori, revoltiran odnosom nadležnih službi i njihovom indiferentnošću, prije dva dana odlučio je da presavije tabak i podnio tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva rada i socijalnog staranja na čijem se čelu nalazi Predrag Bošković, zbog „ćutanja administracije“.

" Privredno društvo 'Beppler & Jacobson Montenegro' je 24. decembra podnijelo Birou rada u Baru zahtjev za produženje dozvole za zapošljavanje ovlašćenog lica i firmi, Mihaila Peskova, na mjestu finansijskog direktora. Priložena je neophodna dokumentacija, ali Biro rada nije u zakonskom roku donio odluku. Peskov se više puta pismeno obraćao kako filijali u Baru, tako i centrali ZZZ u Podgorici, ali oni nijesu odgovorili. Zbog ćutanja administracije Peskov je podnio žalbu Ministrarstvu rada i socijalnog staranja, ali u zakonom predviđenom roku od 30 dana, Ministarstvo nije donijelo nikakvo rješenje. Peksov je podnio urgeniciju Ministarstvu, ali i na to su se oglušili", navodi se, između ostalog, u tužbi Upravom sudu u koju su „Vijesti“ imale uvid.

Ipak, kako su Peskov i Golikov kazali „Vijestima“, oni su u barskom Birou rada dobili objašnjenje da su, navodno, "ispunjene kvote" za dobijanje radnih dozvola.

Oni to smatraju neodgovorajućim objašnjenjem, jer je Peksov još početkom godine podnio zahtjev, tako da nije moguće da su kvote ispunjene prije toga, a i činjenica da su obojica ovlašćena lica ne može ih svrstavati u kvote.

I Putinov kabinet uključen u problem biznismena u Budvi

Nakon što pomoć nije dobio ni od ruske ambasade u Podgorici, koja se nije uključila u rješavanje njegovog problema, Peskov se pismeno obratio kabinetu predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Saznavši o problemima ruskih biznismena u Crnoj Gori, Putinov kabinet je poslao urgenciju svome Ministarstvu inostranih poslova, koje se odmah obratilo ambasadi u Podgorici sa zahtjevom da preispita cijeli slučaj.

Bonus video: