Diskriminatorne pojedine odredbe Zakona o sportu

Zaštitnik ljudskih prava reagovao na pritužbu Centar za razvoj fizičke kulture “Duklja”
1847 pregleda 9 komentar(a)
Ministar Janović, Foto: Filip Roganović
Ministar Janović, Foto: Filip Roganović

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je Ministarstvu sporta da inicira izmjene Zakona o sportu, kako ne bi bile diskriminatorne pojedine odredbe koje se odnose na to da članovi porodice ne mogu osnivati sportske organizacije, ako se radi o istom sportu.

Pritužbu Ombudsmanu podnio je Centar za razvoj fizičke kulture “Duklja”.

U preporuci Ombudmsana Ministarstvu sporta, na čijem čelu je Nikola Janović, navodi se i da treba predložiti “preciznije pozicioniranje sportskih organizacija koje nijesu članice nadležnih nacionalnih sportskih saveza, način registracije, odnosno obim prava i obaveza koji proizilaze iz statusa registrovane sportske organizacije, nezavisno od učlanjenja u savez”.

“Ministarstvo sporta je dužno dostaviti izvještaj Zaštitniku o mjerama i radnjama preduzetim na izvršenju ove preporuke u roku od 60 dana od dana prijema mišljenja“, navodi se u dokumentu.

Direktor Centra za razvoj fizičke kulture Zoran Rašović kaže da se treba boriti protiv svih oblika zloupotreba, diskriminacije i neetičkog ponašanja u crnogorskom sportu.

Pojasnio je da su pritužbu podnijeli jer smatraju da su pojedine odredbe Zakona o sportu diskriminatorne, a tako i protivustavne.

“Jer ograničavaju pravo drugim članovima porodice da budu osnivači sportske organizacije, ukoliko je jedan član njihove uže porodice već osnivač sportske organizacije iste vrste sporta. Moramo da konstatujemo da su Zakon o sportu i Strategija razvoja sporta za period 2018. do 2021, prema našem mišljenju, jako loši dokumenti. Detaljnom analizom pojedinih normi Zakona o sportu, lako se dolazi do zaključka o ostavljenom prostoru Ministarstvu sporta za direktno miješanje u autonomnost rada sportskih organizacija na način pokušaja uspostavljanja potpune kontrole u svim segmentima njihovog funkcionisanja“, kazao je Rašović.

On kaže i da će i od Ustavnog suda zatražiti mišljenje o ustavnosti pojedinih normi definisanih Zakonom.

Bonus video: