"Divlja gradnja" krenula i u maslinjake

“Mi smo radili monitoring i u pitanju je oko 130 objekata koje smo registrovali i prijavili nadležnim inspekcijama”, kazao je Cungu “Vijestima”, navodeći da ima korektnu i kontinuiranu saradnju sa Upravom za inspekcijske poslove. Tvrdi da je Opština potpuno nemoćna
132 pregleda 8 komentar(a)
divlja gradnja Ulcinj, Foto: Samir Adrović
divlja gradnja Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 06.02.2017. 21:16h

Ekspanzija gradnje u Ulcinju u posljednjih nekoliko mjeseci dosegla je neslućene razmjere, što je upalilo crvenu lampicu u Opštini i Upravi za inspekcijske poslove.

U većini slučajeva, investitori grade uglavnom nezakonito, iščekujući prvi mart kada na snagu stupa zakon o legalizaciji divljih objekata. Uprkos stalnom prisustvu na terenu, inspektori teško izlaze na kraj sa divljim graditeljima bez obzira što su podnijeli na desetine krivičinih prijava i donijeli rješenja o rušenju.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu zapitao je ima li uopšte svrhe više raditi i donositi detaljne urbanističke planove.

“Mi smo radili monitoring i u pitanju je oko 130 objekata koje smo registrovali i prijavili nadležnim inspekcijama”, kazao je Cungu “Vijestima”, navodeći da ima korektnu i kontinuiranu saradnju sa Upravom za inspekcijske poslove. Tvrdi da je Opština potpuno nemoćna.

“Ako se ovako nastavi, postavlja se logično pitanje da li bi i za koga više trebalo donositi urbanističke planove- ocijenio je Cungu. Prema njegovom mišljenju, rješenje bi bilo da se inspekcijski nadzor vrati u opštinske ingerencije”.

Načelnik Komunalne policije Saubih Mehmeti kazao je da je cifra od 130 objekata u gradnji, rezultat nadzora službe do oktobra prošle godine.

“Moguće je da je sada nešto veći broj, ali u preko 90 odsto slučajeva, na divlje se radi dogradnja objekata”, kazao je on.

Prema nezvaničnim informacijama, od septembra do danas nelegalnim radovima u ulcinjskoj opštini, a posebno u užem gradskom jezgru, Đeranama i Štoju, obuhvaćeno je više od 300 objekata čiji vlasnici očekuju legalizaciju na proljeće.

Divlja gradnja nažalost, nije zaobišla ni ulcinjski maslinadu koja broji 85 hiljada stabala.

“Maslinada je definitivno nova građevinska zona, iako je tako nešto zakonom zabranjeno. Sve više se grade čvrsti objekti, koji uglavnom služe za izdavanje. I niko ništa da preduzme”, kaže novinar i publicista Mustafa Canka.

Takvim ponašanjem, tvrdi on, potvrđuje se argumentacija onih koji se protive vraćanju stvarnim vlasnicima otetih maslinjaka u Valdanosu i onih koji su u toj uvali htjeli da grade hotele i vile za prodaju.

“Još važnije- ovaj tumor divlje gradnje zauvijek će uništiti ogromno kulturno, biološko, ekološko i ekonomsko blago Ulcinja. Smije li iko, ko je barem jednom u životu tuda prošao, da ćuti pred ovim kulturocidom”, istakao je Canka.

Bonus video: