Divlja pijaca kod Doma zdravlja na Koniku: Nehigijenski uslovi, prašina, prljavština

U bilizini Doma zdravlja prodavci na improvizovanim tezgama na zemlji prodaju robu, neke tehničke sitnice, dok ima i onih koji na par tezgi prodaju povrće, sir
139 pregleda 8 komentar(a)
Divlja pijaca Konik, Foto: Luka Zeković
Divlja pijaca Konik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.02.2017. 21:19h

Vanpijačna trgovina u podgoričkom naselju Konik pored bivše pijace i dalje funkcioniše.

U bilizini Doma zdravlja prodavci na improvizovanim tezgama na zemlji prodaju robu, neke tehničke sitnice, dok ima i onih koji na par tezgi prodaju povrće, sir...

Krajem decembra prošle godine je iseljena stara pijaca, pošto je sagrađena nova u Ulici Avda Međedovića. Sve se odvija u blizini Doma zdravlja. Sa jedne i druge strane pijace nalaze se kontejneri za smeće oko kojih su prave male deponije. Mještani bacaju smeće tu, jer kontejneri ne postoje u njihovoj ulici.

“Kako da pređem bilo gdje, od čega da platim? Treba da platim tezgu, prostor, razne takse i ko zna šta, a poslije svega toga mi ne bi ostalo ni za pola hleba da kupim”, kazao je jedan od prodavaca.

Prodaja na otvorenom se odvija u lošim uslovima, tik uz put, na dijelu koji je predviđen za parking i gdje ne postoji trotoar. Izložena roba nalazi se obično na ceradi koja je postavljena na zemlju. Nehigijenski uslovi, prašina i prljavština, ne sprečavaju prodavce da tu postave artikle koje nude. Polovna ili nova odjeća i obuća, razni aparati, bicikla, televizori ili prehrambene namirnice su ono što se nalazi kod Doma zdravlja na Koniku.

Prodavci tvrde da je to jedini način da zarade nešto para.

“A kakva zarada? Ko ovdje može da zaradi išta? Niko se ne okrene za nama, osim što nam prijete. Stojim ovdje i čekam nešto da prodam, a niko ništa neće da kupi. I ovo mi je trošak, gubim vrijeme”, rekla je žena koja redovno izlaže robu.

“Vijesti” nijesu dobile odgovore iz Glavnog grada zašto nadležne inspekcije dozvoljavaju da se na ovakav način obavlja trgovina na tom prostoru.

Ranije su mediji objavili da će prostor na kome je bila stara pijaca na Koniku biti dat za gradnju vjerskog objekta.

Bonus video: