Djeca čekaju da se vlast smiluje u Herceg Novom

Dom kulture u Bijeloj lani je zatvoren jer je velika sala sa oko 500 sjedišta i pozorniciom, neuslovna za rad i opasna za boravak
133 pregleda 0 komentar(a)
Dom kulture u Bijeloj, Foto: Slavica Kosić
Dom kulture u Bijeloj, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.11.2016. 19:33h

Prošlo je pet mjeseci od kako su korisnici hercegnovskog Dnevnog centra za djecu i mlade sa teškoćama u razvoju iseljeni iz prostorija koje su koristili nekoliko godina.

Lokalna vlast još nije našla prostor u kojoj bi se smjestila ta ustanova, ali tvrde da čine sve da riješe problem...

Jedna od mogućnosti je i adaptacija prizemnog dijela Doma kulture u Bijeloj za potrebe Dnevnog centra.

To je potvrdila i direktorica Dnevnog centra Dragica Kosić.

Dom kulture u Bijeloj lani je zatvoren jer je velika sala sa oko 500 sjedišta i pozorniciom, neuslovna za rad i opasna za boravak.

Za petnestak mladih osoba sa smetnjama u razvoju, ali i za njihove roditelje svaki dan čekanja, kako kažu, duži je od godine a stanje njihove djece se pogoršava zbog izostanka adekvatne pomoći.

“ Djeca su navikla na druženje i stručnu pomoć u Dnevnom centru, u koji su rado odlazili i gdje su bili sa svojim vršnjacima. Išli su na izlete do Podgorice, Dubrovnika, Trebinja... To su za neke bila prva putovanja i nezaboravna isukustva. Sada su uglavnom zatvoreni u kućama”, kazao je jedan od roditelja.

Dušan Marić, otac 22 godišnjeg Nikole, rekao je da bi bilo dobro da stručno osoblje Dnevnog centra povremeno organizuje rad sa djecom u Institutu Igalo ili Sportskom centru u Igalu.

On je rekao da roditelji računaju da bi uz pomoć lokalne uprave uspjeli da postignu dogovor sa tim ustanovama.

Na ulici već pet mjeseci

Hercegnovska opština godinama je važila za sredinu u kojoj je briga o djeci i mladima sa smetnjama u razvoju stalna I kvalitetna.

Korisnici Dnevnog centra koji je bio smješten u zadužbinskoj kući u Igalu, imali su adekvatnu stručnu pomoć, njegu, ljubav, pažnju... Sve do sredine juna, kada su morali da se isele, silom prilika, jer je vrtić zbog klizišta ostao bez prostorija na Savini.

Dio djece iz vrtića na Savini preseljen je u Igalo, a korisnici Dnevnog centra na ulicu.

Bonus video: