Djeca mogu da se upišu u školu i bez imunizacije

Nakon preporuka ombudsmana, iz Nacrta zakona o zaraznim bolestima uklonjena zabrana upisa nevakcinisane djece u škole
534 pregleda 7 komentar(a)
vakcina, vakcine, Foto: Shutterstock
vakcina, vakcine, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.12.2017. 06:45h

Kazne za roditelje koji ne vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti i nakon usvajanja novog zakona biće iste kao i do sada - od 100 do 2.000 eura.

Mjera kojom je predviđeno da nevakcinisana djeca ne mogu da budu upisana u vrtić i u školu nije uvrštena u izmjene Zakona o zaštiti stanovništva o zaraznim bolestima, kako je to predviđeno nacrtom od prije dvije godine zbog protivljenja dijela javnosti i ombudsmana.

Međutim, novim zakonom se detaljnije pooštravaju kazne za određene grupe roditelja. Izmjene zakona koje je utvrdila Vlada u odnosu na važeći sadrže odredbu, po kojoj se novčano kažnjava i roditelj koji djetetu e omogući vakcinaciju protiv 10 zaraznih bolesti, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije, koju utvrđuje doktor medicine ili stručni tim.

“Ova mjera ima osnov u Ustavu koji garantuje da svako ima pravo na zdravstvenu zaštitu, Konvenciji o pravima djeteta koju je Crna Gora ratifikovala”, pojasnili su “Vijestima” iz Ministarstva zdravlja.

Iako maksimalna kazna i sada iznosi 2.000 eura, praksa je pokazala da su roditelji kažnjavani minimalno zbog nevakcinisanja djece, jer su sudovi za četiri godine izrekli kazne u ukupnom iznosu od 4.835 eura.

Iz Sekretarijata Sudskog savjeta ranije su “Vijestima” dostavili podatke da su prekršajni sudovi za četiri godine okončali 57 predmeta protiv roditelja, a u 41 predmetu roditelji su kažnjeni sa 100 eura. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda početkom ove godine predložio je Ministarstvu zdravlja da izbriše u Nacrtu zakona odredbu da je vakcinacija obavezan uslov za boravak djece u predškolskim ustanovama jer se, kako kažu, pravo na obrazovanje i vaspitanje ne može uslovljavati vakcinacijom.

Zakonska rješenja, po kojoj je vakcinacija preduslov za upis u vrtić ili u školu, na snazi su u 12 evropskih zemalja, većini država SAD, a posebno su rigorozna u Kaliforniji i Virdžiniji.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” su kazali da je novim zakonom detaljnije uređena i ozbiljna prekogranična prijetnja zdravlju. Istakli su da je u cilju suzbijanja prenošenja zaraznih bolesti propisano da međunarodni brodovi, koji uplovljavaju u Crnu Goru, moraju imati potvrdu da je urađena deratizacija u skladu sa našim zakonom i Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom.

“Ovim zakonom propisano je obrazovanje interdisciplinarne Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, koja razmatra aktuelnu epidemiološku situaciju zaraznih bolesti u Crnoj Gori na osnovu Izvještaja Instituta, uspješnost realizovanih aktivnosti i davaće preporuke za unaprjeđenje zaštite stanovništva od zaraznih bolesti”, piše u odgovoru.

Iz Ministarstva su pojasnili da je proširen spisak osoba koje podliježu obaveznom zdravstvenom pregledu. Spisak zaraznih bolesti koje se obavezno prijavljuju biće uređen pravilnikom, jer su u toj oblasti česte izmjene.

Pod motom “Ne dajmo djecu bolestima“ prošle sedmice je počela kampanja koja promoviše imunizaciju, posebno protiv MMR, koja će trajati do 15. januara.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da imunizacija predstavlja zaštitu od smrtnosti i oboljenja. Ministarstvo zdravlja, rekao je ministar, sa nadležnim institucijama preduzima mjere i aktivnosti kako bi povećali vakcinisanje djece MMR vakcinom. On je rekao da u tome postoji napredak.

Protivnici vakcinacije tvrde da ona uzrokuje autizam kod djece, koji je posljednjih godina u porastu . To je demantovano iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Sanitarna se više ne bavi hranom

Novim zakonom utvrđeno je da sanitarni inspektori ubuduće ne kontrolišu objekte u kojima se posluje hranom, već da to po Zakonu o bezbjednosti hrane rade inspektori za hranu, fitosanitarni i veterinarski inspektori. Iz Ministarstva zdravlja su odgovorili da će sanitarni inspektori kontrolisati objekte u kojima se proizvode i prodaju ljekovi, medicinska sredstva i kozmetika, objekte za javno vodosnabdijevanje, škole i vrtiće, domove starih, bolnice, kozmetičke salone, objekte javnog saobraćaja, kulture i fizičke kulture, sporta i rekreacije...

Bonus video: