Djeca nude knjige u Delti

Iako je prošle godine predsjednik Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović istakao da očekuje da akcija naredne godine bude organizovana „na mnogo većem nivou“ to neće biti ostvareno ove godine
77 pregleda 1 komentar(a)
akcija prodaje knjiga Delta, Foto: Savo Prelević
akcija prodaje knjiga Delta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.08.2016. 19:33h

Akcija „Pokloni, zamijeni ili prodaj korišćeni udžbenik“ organizovaće se po sedmi put od 22. do 31. avgusta od 18 do 22 časa u tržnom centru „Delta siti“.

Akciju organizuje opštinski odbor Sindikata prosvjete Podgorice u saradnji sa tržnim centrom.

U Hercegovačkoj ulici u centru grada, pojedini mališani, već nekoliko dana nude korišćene udžbenike na prodaju.

“Prodajem knjige za šesti razred za 25 eura, dosta su očuvane, a ovo mi nije prvi put da tako dolazim do džeparca, odnosno novca za iduću školsku godinu”, kazala je Marija.

Opštinski odbor Sindikata je u saopštenju za javnost upozorio nadležne i širu javnost na činjenicu da politika štampanja i prodaje novih udžbenika ne smije biti tržišna kategorija, već stvar socijalne politike.

“Zavod za udžbenike posluje na tržišnim principima što na ovako malom tržištu udžbenika određuje nerealno visoke njihove cijene“, navodi se u saopštenju Sindikata.

Iz Sindikata smatraju da se promjenom u pristupu i organizaciji štampanja i distribucije udžbenika, kao i uvođenjem socijalnog principa, može značajno smanjiti cijena.

„U uslovima tržišnog određivanja cijene udžbenika aktivnost koju vodimo ostaje glavni način spremanja učenika za školu”, zaključeno je iz Sindikata.

Iako je prošle godine predsjednik Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović istakao da očekuje da akcija naredne godine bude organizovana „na mnogo većem nivou“ to neće biti ostvareno ove godine.

Prodaja udžbenika, koja je do sada organizovana u tržnom centru „Delta siti“, prema tadašnjim najavama, trebalo je da bude premještena na drugu lokaciju.

Savović je ranije kazao da su predstavnici Sindikata razgovarali sa gradskim vlastima o organizovanju akcije prodaje korišćenih udžbenika.

Bonus video: