Djeca zaslužuju bolji smještaj

Dom učenika u Šavniku u katastrofalnom stanju, krenula akcija za pomoć
846 pregleda 1 komentar(a)
Dom učenika u Šavniku, Foto: Fondacija „Bajkeri dobre volje“
Dom učenika u Šavniku, Foto: Fondacija „Bajkeri dobre volje“

Slike iz đačkog internata u Šavniku, u kome boravi šest srednjoškolaca, uzburkale su javnost jer su uslovi daleko od onih koji se mogu nazvati „pristojnim“.

Javnost je upoznata sa stanjem u Internatu zahvaljujući Fondaciji „Bajkeri dobre volje“ koja je na svojoj Facebook stranici objavila fotografije i najavu nove akcije planirane za 2. februar, a tiče se djelimične adaptacije domskog enterijera kako bi učenicima, koliko-toliko, obezbijedili dostojne uslove.

Dom učenika u Šavniku
Dom učenika u Šavniku(Foto: Fondacija „bajkeri Dobre Volje“)

„Kreveti su premašili svoj rok upotrebe, prozori nemaju zaštitu od svjetlosti. Sve skupa izgleda nedostojno svojih stanovnika, šest učenika koji uče srednju poljoprivrednu školu i smješteni su u internat jer su djeca sa sela i odvojeni su od svojih porodica. Jedan od učenika je dijete bez oba roditelja. Došli smo na ideju da nešto uradimo za njih, uljepšamo im životni prostor i olakšamo to vrijeme dok su odvojeni od porodica”, piše na FB stranici bajkera.

Akciju realizuju u saradnji sa NVO “Centar za prava djeteta” i “Off Road Adventures Montenegro”. Branko Lazarević, direktor Obrazovnog centra u Šavniku, u sklopu koga se nalaze osnovna i srednja škola, vrtić i Dom učenika, kazao je da na zgradi u kojoj se nalaze vrtić i Dom, krov zamijenjen, a da uskoro planiraju i sa molersko-farbarskim radovima.

„Planirani su molersko-farbarski radovi, kao i početak radova na sređivanju enterijera, dok su na proljeće, čim prođu hladni dani, planirani radovi na zamjeni stolarije u saradnji sa resornim ministarstvom. Trenutno su u toku mjerenja i premjeravanje kako bismo znali i koliko će sredstava trebati“, kazao je Lazarević. Istakao je da je u toku konkurs za izbor direktora, ali da to neće poremetiti planirane radove

Bonus video: