Dječak ostao i bez nametnute asistentkinje: Zoranu nijesu dali, zamjena odustala

M. Z. je odbijao da ide u školu nakon što je odlučeno da mu asistent ne bude Zoran Kapisoda, koji mu je lani pomagao...
53 pregleda 3 komentar(a)
djeca, škola, Foto: Shutterstock
djeca, škola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2016. 19:29h

Dječak M.Z sa Cetinja, učenik VII razreda OŠ “Lovćenski partizanski odred”, ostao je bez asistenta u nastavi, nakon što je njegova asistentkinja odlučila da radi sa drugim djetetom.

Dječak sa posebnim potrebama lani je imao pomoć asistenta Zorana Kapisode, sa kojim je postigao dobar uspjeh na kraju školske godine.

Kapisoda, prosvjetni radnik sa četvrt vijeka iskustva u radu sa djecom, se i ove školske godine prijavio za mjesto asistenta za M.Z, ali je uprava škole odlučila da angažuje drugu osobu, navodno snahu zamjenice direktorice škole Marije Tatar.

Asistentkinja je radila sa M.Z. nepun mjesec i po.

“Vijesti” su nedavno objavile da je dječak odbijao da ide u školu nakon što je odlučeno da Kapisoda ne bude njegov asistent u nastavi.

Direktorica Nevladine organizacije za djecu sa poteškoćama u govoru Naše sunce Milka Šćepanović upozorila je i ranije da djeca sa posebnim obrazovnim potrebama ne smiju biti izložena nikakvom stresu, posebno ne čestim promjenama asistenata.

“Slučaj sa Cetinja nije jedini primjer djece koja odbijaju rad sa drugim asistentima, te stoga moramo shvatiti da je ovakav način ophođenja Ministarstva prosvjete prema djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, surovo nekorektan”, kazala je Šćepanovićeva.

Iz NVO Naše sunce i Akcije za ljudska prava (HRA) ranije su, uz podršku više drugih organizacija, od ministara prosvjete i rada i socijalnog staranja tražili trajno rješavanje problema asistenata u nastavi.

Ministar rada Boris Marić i ministar prosvjete Predrag Bošković održali su sastanak, nakon kojeg je Marić saopštio da je moguće da pitanje asistenata, u smislu sistematizacije tih radnih mjesta, bude riješeno već početkom drugog polugodišta.

Desetak dana prije parlamentarnih izbora, održanih 16. oktobra, najavljen je i sastanak sa NVO, na kojem bi bili iznijeti konkretni predlozi za rješavanje tog pitanja. Sastanak još nije održan.

Iz Ministarstva prosvjete nisu odgovarali na više dopisa “Vijesti” na tu temu.

Iz Ministarstva prosvjete nisu odgovarali na više dopisa “Vijesti” na ovu temu

Zahtjev NVO da pitanje asistenata u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama bude trajno riješeno, podržao je i zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Djeci sa posebnim obrazovnim potrebama je besplatno inkluzivno obrazovanje garantovano Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom.

Vlada “nemarno postupa” prema djeci, stanje da se hitno promijeni

Iz organizacije Naše sunce i HRA saopštili su juče da Vlada nemarno postupa prema djeci sa posebnim potrebama.

“Izražavamo žaljenje što Vlada nemarno postupa prema djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, kojima je od početka godine onemogućeno ostvarivanje prava na besplatno inkluzivno obrazovanje, i ponovo apelujemo da učinite da se stanje hitno promijeni, u skladu s našim prethodnim predlozima”, piše u pismu upućenom ministrima Boškoviću i Mariću i premijeru Milu Đukanoviću.

Apel je podržalo još 13 organizacija civilnog sektora. Ističu da da su upravo roditelji prethodna dva mjeseca najčešće sami plaćali volontiranje asistenata, jer je Ministarstvo prosvjete “propustilo da se blagovremeno pripremi za početak školske godine”.

Asistenti volontiraju i nakon izbora, ne zna se do kada će

Asistenti u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama ove školske godine preko dva mjeseca rade po ugovorima o volontiranju.

Takvu preporuku je, na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim je ograničeno zapošljavanje od dana raspisivanja do održavanja izbora, dalo Ministarstvo prosvjete.

Najavljeno je da će ugovori o volontiranju važiti do 17. oktobra. Asistenti su, međutim, i dalje besplatna radna snaga, osim onih koje plate roditelji.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, lani je izdvojeno 392.290 eura za angažovanje 214 asistenata, a u 2016. 297.380 eura za 251 asistenta.

“Monitor” je ranije objavio da je u Crnoj Gori 1.326 djece sa posebnim obrazovnim potrebama.

Iz Zavoda su ocijenili da je 250 angažovanih asistenata u nastavi više nego dovoljno, ali u NVO sektoru nisu saglasni sa tim.

Iz Ministarstva prosvjete ranije su kazali da je ove školske godine angažovano 265 asistenata.

Bonus video: