Dječaku mijenjaju asistente uprkos burnim reakcijama

Baranka tvrdi da u vrtiću “Pužić Veseljko” njenom petogodišnjem sinu sa dijagnozom iz autističnog spektra nisu obezbijeđeni adekvatni uslovi
5368 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Baranka A. M. tvrdi da u predškolskoj ustanovi “Vukosava Ivanović Mašanović”, vrtiću “Pužić Veseljko”, njenom petogodišnjem sinu sa dijagnozom iz autističnog spektra nisu obezbijeđeni uslovi u skladu sa njegovim stanjem.

Dječaku je promijenjen asistent uprkos navodima stručnjaka da burno reaguje na promjene, kaže ona.

Priča da se zbog toga obraćala i upravi vrtića, prosvjetnoj inspekciji, Ministarstvu prosvjete, te zaštitniku ljudskih prava i sloboda. Uprava vrtića nije odgovorila ni na jedno pitanje u vezi sa pritužbama Baranke.

“Vijestima” je ispričala da je njen sin prošle godine pohađao vrtić uz pratnju asistenta, da su imali odličan odnos i to više puta usmeno pohvalila i komisija barske uprave za usmjeravanje djece s posebnim obrazovnim potrebama. Djetetu je, međutim, s početkom školske godine promijenjen asistent, a roditeljima, kako su ispričali “Vijestima”, rečeno da dječak ne bi trebalo da se vezuje za jednog i da je tako najbolje za dijete.

Sa novim asistentom susreo se tek 16. januara, mjesec dana po povratku iz Beograda, sa Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, gdje je boravio sa majkom. Dok su oni boravili na Institutu, suprug je navodno više puta pokušao da objasni upravi vrtića da dječak teško podnosi promjene osoba u njegovom okruženju, da mu dugo treba da se adaptira.

“Dječji psihijatar i direktor Centra za autizam ‘Ognjen Rakočević’ u Podgorici, naglasio je da pervarzivni poremećaj, kakav ima moj sin, podrazumijeva tešku adaptaciju na nove osobe i da je za promjene potreban veliki angažman”, kazala je majka.

Nalaz stručnjaka iz Podgorice, u koji su “Vijesti” imale uvid, potvrdili su i na Institutu u Beogradu, navodeći da dječak prema poznatim osobama ispoljava privrženost, ali da je njegova adaptacija na novi prostor i ljude “osujećena”, te da “nepoznate osobe izbjegava”. Kao i u podgoričkom Centru za autizam, stručnjaci su u Beogradu ustanovili da se “otežano adaptira na promjenu prostora i ljudi”. U upravi vrtića, ipak, institirali su da se proba i predložili da dječak, kad se vrati iz Beograda, “pokuša” sa novim asistentom. Kazali su i da će djetetu, kako tvrde roditelji, ako ne dođe do saradnje sa novim, vratiti starog asistenta.

Majka i dijete Iz Beograda su se vratili 14. decembra, a dva dana kasnije, kako je kazala, ona i suprug obavili su razgovor sa upravom vrtića.

“Pokušavali smo da priložimo niz dokaza u kojima se navodi da dijete jako burno reaguje na nepoznate osobe, da dolazi do veoma burnih frustracija i da je napredak u takvim situacijama gotovo nemoguć. Izvještaje nisu htjeli ni pogledati, već su predložili da se obratimo Ministarstvu prosvjete”.

Asistentkinja kojoj je ove školske godine dodijeljen sa dječakom je radila dvadesetak dana - on se u vrtić vratio 16. januara, a asistentkinja je na bolovanju od 6. februara. Nakon toga, neko vrijeme, tvrdi majka, dječak je svakog dana dobijao novu zamjenu. “O čemu ja nisam unaprijed ni obaviještena, već svakog dana vidim po jedno novo lice u prostoriji. Nedavno sam dobila informaciju da gospođa koja je u proteklih nekoliko dana boravila sa mojim sinom ostaje sa njim”.

Nadležne pita kako je moguće da barski tim može da bolje procijeni stanje i potrebe djeteta kojeg su za mjesec vidjeli ukupno četiri sata, u odnosu na stručnjake iz oblasti autizma sa beogradskog Instituta, sa kojima je dječak proveo 48 sati tokom mjeseca. “Taj barski stručni tim moje dijete gledao je tokom školske godine svega četiri puta mjesečno - dva puta u dvije nedjelje kod dječjeg psihologa vrtića, i dva puta takođe u dvije nedjelje, kod dječjeg logopeda vrtića u vremenskom intervalu od pola sata. Svega dva sata na mjesečnom nivou. U Beogradu je provodio dva sata dnevno kod dva logopeda, koja mu se nisu mijenjala svakog radnog dana, uključujući i subotu”. Majka priča i da dječak ove godine ne ide na individualne tremtmane u okviru boravka u vrtiću, jer je stručni tim odbio da im, umjesto usmenog, dostavi pismeni izvještaj.

“Nedavno je došlo do usmenog dogovora da jednom sedmično ide na individualne tretmane kod logopeda ili psihologa vrtića. Zahtijevala sam da nakon svakog završenog tretmana dobijem pismeni izvještaj, međutim, oni insistiraju na usmenom. Razumijem da svakog dana ide na te tretmane, ali kako ide samo jednom sedmično, ne vidim zašto je toliki problem da dobijem pismeni izvještaj šta se radilo sa djetetom. Gdje god smo vodili dijete - logoped, defektolog, psiholog, psihijatar, oligofrenolog... svaki put smo dobili pismeni izvještaj”.

Prosvjetna inspekcija reagovala po prijavi

Postupajući po prijavi roditelja dječaka, Prosvjetna inspekcija naložila je upravi vrtića da se obrate komisiji za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama, “jer je od donošenja prvog rješenja prošlo više od godinu”, što je u suprotnosti sa zakonom. Prema zakonu, podsjećaju iz inspekcije, rješenje o usmjeravanju obavezno sadrži rok koji ne smije biti duži od godine. “U kojem je vaspitno-obrazovna ustanova dužna da prati postignuće i napredovanje djeteta radi provjere ispravnosti usmjeravanja, način rada, dodatnih pomoći i podrške, realizacije ciljeva individualnog razvojno-obrazovnog programa”, piše u rješenju inspekcije.

Bonus video: