Djeci kocka "na izvolite": Aparati još u kafićima, sud ćuti

Policija juče u Novom u kafićima “Amadeus” i “Saturnus” zatekla maloljetnike u kockanju
158 pregleda 11 komentar(a)
klađenje, kocka, maloljetnik, Foto: Zoran Đurić
klađenje, kocka, maloljetnik, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.03.2017. 21:03h

ADP-Zid podržava odluku Ustavnog suda na osnovu koje bi terminali za klađenje bili dostupni samo u kladionicama, prostorima kazina i automat klubovima. Ona je, međutim, prilično zakašnjela, a posljedice su velike, posebno za mlade, pošto su su terminali u ugostiteljskim objektima bili dozvoljeni godinama, kazala je “Vijestima” Vesna Raičević-Kraljević, psihološkinja u savjetovalištu za zavisnike od kocke “Entera.

Savjetovalište funkcioniše u okviru ADP “Zid” i svake godine njima se na tretman javi oko 70 osoba.

“Sve je više mladih koji nam se javljaju zbog već razvijenog problema sa kockanjem. Posebno zabrinjava što nam se u posljednjih nekoliko mjeseci javilo više maloljetnika već zavisnih od kockanja”, rekla je ona.

Odluku o ukidanju terminala za klađenje u ugostiteljskim objektima, Ustavni sud je donio 24. februara. Iz Ministarstva finansija “Vijestima” još nije odgovoreno da li odluka znači da će odmah po objavljivanju u Službenom listu prestati da važe svi ugovori o koncesijama za terminale u ugostiteljskim objektima ili će važiti do roka na koji su izdati, kao i da li će prestati da zaključuju nove ugovore.

Ustavni sud, međutim, još odluku nije ni dostavio “Službenom listu”.

Uprava policije juče je saopštila da su njeni službenici u Herceg Novom zatekli troje maloljetnika u kockanju, u kafićima “Amadeus” i ”Saturnus”.

Uprava policije juče je saopštila da su njeni službenici u Herceg Novom zatekli troje maloljetnika u kockanju

“Spisi predmeta u vezi sa postupanjem policijskih službenika CB Herceg Novi u ta dva događaja biće proslijeđeni Upravi za inspekcijske poslove - Odsjeku za inspekciju za igre na sreću, jer je procesuiranje pravnih lica zbog omogućavanja maloljetnicima da se kockaju u nadležnosti tog organa,” navodi UP.

Oni su objasnili da su maloljetnici u prisustvu roditelja dali izjave “na okolnosti kockanja “.

Izuzev maloljetnika koji je koristio aparat za rulet, čiji su roditelji bili u inostranstvu. On je dao izjavu policiji, kako su saopštili, u prisustvu psihologa Centra za socijalni rad.

U ADP “Zid” su zabrinuti za način na koji će odluka Ustavnog suda biti sprovedena. Podnosilac predloga Ustavnom sudu poslanik Aleksandar Damjanović rekao je ranije “Vijestima” da je odluka Ustavnog suda donesena “vjerovatno kao krajnji način zaustavljanja maloljetničkog kockanja koje je u Crnoj Gori”, te dodao da bi terminale trebalo ukloniti odmah po njenom objavljivanju.

Sa tim su saglasni i u Savjetovalištu “Entera”. Dodatno, prema riječima Raičević - Kraljević, upitno je poštovanje zakona prema kojem bi objekti za priređivanje igara na sreću morali biti udaljeni od obrazovnih ustanova minimum 250 metara.

“Ako se terminal za kockanje nalazi u ugostiteljskom objektu, onda je i on objekat za priređivanje igara na sreću”, objašnjava psihološkinja.

Raičević - Kraljević dodaje da je, zahvaljujući zakonskim rješenjima, kockanje naročito postalo dostupno maloljetnicima.

Zakonom o igrama na sreću, za učešće maloljetnika u igrama na sreću, propisana je kazna od 1.100 do 20.000 eura za pravno i 550 do 2.000 eura za odgovorno lice.

Na licu mjesta inspektor izriče kaznu prekršajnim nalogom i ona po zakonu može biti minimalna.

Tako je, navode iz Uprave za inspekcijske poslove, najveća naplaćena kazna lani iznosila 1.650 eura, od čega za pravno 1.100 i 550 eura za odgovorno lice.

Kladionice dalje od škola

Kladionice moraju biti udaljene od škola i to se mora zakonski definisati, smatra pedagog Vesna Ćetković.

“Adolescentno doba je samo po sebi prepoznatljivo kao period traganja za sopstvenim identitetom, kada djeca istražuju svijet odraslih, što ih često vodi od bezazlene zabave do različitih oblika rizičnog ponašanja, među kojima je i kocka. Jedan broj djece školskog uzrasta redovno posjećuje kladionice “, kaže ona. U školama se,u cilju edukacije mladih, ta tema tretira kroz različite programe prevencije svih bolesti zavisnosti.

Bonus video: