Dječje odmaralište u Sutomoru: Umjesto dječje graje, tišina, smeće i propadanje

Sadašnji predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih ranije je optužio bivšeg gradonačelnika Miomira Mugošu da je kriv što odmaralište propada
2649 pregleda 6 komentar(a)
Nekadašnje odmaralište u Sutomoru, Foto: Privatna arhiva
Nekadašnje odmaralište u Sutomoru, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.12.2018. 07:49h

Umjesto graje i razigranih mališana, u nekadašnjem dječjem odmaralištu u Sutomoru godinama caruje tišina, zgrade propadaju, dvorište je zatrpano smećem, a barake koriste beskućnici.

Odmaralište odavno ne radi, prepušteno je zaboravu, Glavni grad nije uspio ni da ga proda.

U Glavnom gradu, odnosno Javnoj ustanovi “Dječji savez”, procijenili su prije nekoliko godina da je bolje da atraktivnu parcelu od nekoliko hiljada kvadrata prodaju, zbog toga što je na toj lokaciji, prema Detaljnom urbanističkom planu, planirana izgradnja desetospratnice.

Novcem od prodaje planirali su da izgrade novo odmaralište na Veruši, a tog plana drže se i danas.

Planiraju novo odmaralište na Veruši

“Bio sam malo je reći užasnut, kada sam vidio na šta liči to odmaralište. Smeće je svuda, nema čega nema, zgrade propadaju, krov se urušio. Tu su decenijama dolazili mališani, ne znam zašto je odmaralište prepušteno zaboravu. U jednoj baraci sam vidio da neko živi”, kazao je “Vijestima” Podgoričanin.

Glavni grad je 2014. godine pokušao da prodao 6.365 metara kvadratnih Dječjeg saveza u Sutomoru za 1.871.310 eura, odnosno za iznos koji je odredila komisija Uprave za nekretnine tokom 2013. godine.

Prethodno je Odluku o prodaji donio Upravni odbor “Dječjeg saveza” 2013. godine, a Skupština Glavnog grada dala zeleno svjetlo da se raspiše tender.

Međutim, tender za prodaju nije bio uspješan, odnosno nije bilo zainteresovanih za tu atraktivnu imovinu.

Sadašnji predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih ranije je optužio bivšeg gradonačelnika Miomira Mugošu da je kriv što odmaralište propada.

On je bio i protiv prodaje te imovine, a nakon neuspjelog tendera, drugi nije raspisivan, jer su iz Glavnog grada procijenili da je na tržištu nekretnina došlo do pada vrijednosti, odnosno da se atraktivna imovina u Sutomoru ne bi valorizovala na pravi način.

Iz Glavnog grada su “Vijestima” saopštili da i dalje planiraju da kroz prodaju valorizuju odmaralište u Sutomoru i da novcem od prodaje izgrade novo odmaralište na Veruši.

“Koje će u prvom redu biti namijenjeno djeci, penzionerima i sportskim kolektivima. Sadržaji novog odmarališta na Veruši podrazumijevaju i izgradnju višenamjenskih sportskih terena i dvije školske ski staze”, navode iz Glavnog grada.

Istakli su da s obzirom na atraktivnost lokacije odmarališta u Sutomoru, čija će vrijednost rasti i činjenicom da se nalazi u neposrednoj blizini trase autoputa Bar-Boljare, vjeruju da će prodaja donijeti višestruku korist Glavnom gradu.

Bonus video: