Dnevni centri za djecu sa teškoćama u razvoju zatvoreni: Teško je, ali nema druge opcije

Dnevni centri ne rade zbog koronavirusa, zaposleni pokušavaju da savjetima i stručnim materijalom pomognu roditeljima djece sa smetnjama u razvoju
2945 pregleda 0 komentar(a)
Dnevni centar u Mojkovcu, Foto: Dnevni centar
Dnevni centar u Mojkovcu, Foto: Dnevni centar

Zatvaranjem dnevnih centara za djecu sa teškoćama u razvoju, roditeljima korisnika dodatno je komplikovana svakodnevica, kaže Mojkovčanka Stojana Vuković.

Zatvaranje je jedna od mjera države u borbi protiv koronavirusa.

“Dnevni centri su veliko olakšanje i podrška nama roditeljima djece sa teškoćama u razvoju. Sada, njihovim zatvaranjem, imamo dodatne i probleme i obaveze. Jasno je da je zatvaranje tih ustanova način da sačuvamo djecu od koronavirusa i sada nema druge opcije. Ohrabruje angažovanje stručnog tima mojkovačkog Dnevnog centra, čak i ovakvoj situaciji. Brzo su reagovali i pomogli nam maksimalno. Imam precizne preporuke na koji način da radim s djetetom, kad god osjetim potrebu mogu da pozovem i pitam za savjet”, kaže Vukovićeva.

Prema podacima iz septembra prošle godine, u Crnoj Gori funkcioniše 13 dnevnih cenatar (boravaka) za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. U njima je oko 250 korisnika.

Kako te ustanove sada ne rade, roditelji djece sa smetnjama u razvoju muče muku više u odnosu na ostale. Neposredan, stručni višesatni i svakodnevni rad, svakodnevica je odgajanja djece s tim zdravstvenim problemom.

Zaposleni u dnevnim centrma, u potpuno novoj i komplikovanoj situaciji, tvrde da se trude da bar dijelom nadomjeste nemogućnost neposrednog rada stručnjaka sa djecom.

Svako na svoj način, ali gotovo da nema dnevnog centra u Crnoj Gori, sudeći prema sadržaju njihovih zvaničnih sajtova, u kojem se nijesu potrudili na odgovore na novonastalu situaciju.

Direktorka nikšićkog Dnevnog centra Radojka Koprivica kaže da su u toku sinhronizacije aktivnosti.

“Cilj je način na koji ćemo, i u ovoj situaciji, pomagati svojim korisnicima bude jadnoobrazan i sinhronizovan. Za sve nas ovo je nova situacija, a usluge koje mi pružamo su specifične, pa je i posao koji nam predstoji zahtjevan. Jako me raduje što vidim da su kolege u ostalim dnevnim centrima, svako na svoj način, odmah reagovale. Sredinom naredne sedmice, zahvaljujući resornom ministarstvu i UNICEF-u, a uz našu volju i trud, očekujem da taj proces umrežavanja biti završen“.

Kako bi, u trenutnim okolnostima i nemogućnosti rada pojačali dostupnost i bili podrška korisnicima i njihovim roditeljima, nikšićki Dnevni centar ponovo je pokrenuo i aktivirao sajt “Mi vaša djeca“. Pored korisnih ideja o načinima na koje se može provesti slobodno vrijeme sa djetetom, preko sajta je roditeljima omogućena i komunikacija sa članovima stručnog tima.

Na zvaničnom sajtu pljevaljskog Dnevnog centra postavljena je ICT platforma za podršku.

Kako piše na sajtu te ustanove, platfroma će se koristiti za saradnju korisnicima usluga NVO “Zračak nade“ iz Pljevalja, udruženjima roditelja, dnevnim centrima i organizacijama osoba sa invaliditetom iz Crne Gore. Online sistem pružanja podrške počinje u ponedjeljak 6. aprila.

Prestankom rada, korisnici i stručni tim Dnevnog centra u Beranama, kako kaže direktor Miloš Brakočević, našli su se u jako kompleksnoj situaciji koju nastoje koliko-toliko da ublaže.

“Naša ustanova ima oko 30 korisnika iz Berana, Andrijevice i Petnjice. Njihovim roditeljima od velike koristi je podrška stručnog tima. Suvišno je govoriti o značaju rada sa stručnjacima. Tražimo način kako da im bar malo olakšamo situaciju. Veliki je problem i što određeni broj porodica naših korisnika nema mogućnost da koristi online podršku“.

Brakočević kaže da je, za sada, u ustanovi na čijem je čelu omogućena psihološka podrška korisnicima i njihovim porodicama, ali i da se sprema nadograđivanje ostalih servisa.

Njegova koleginica iz Mojkovca Dragica Živković objašnjava da je tamošnji Dnevni centar, odmah po prestanku rada, angažovao stručni tim da osmisli na koji se način može pružiti podrška porodicama djece sa smetnjam u razvoju.

“Na osnovu procjene stručnih radnika i individualnih planova rada, stručni tim Dnevnog centra je za svakog korisnika pripremio materijal za rad i dostavio na kućnu adresu. Imajući u vidu da svi korisnici usluga, odnosno njihovi roditelji, nijesu u mogućnosti da materijale preuzimaju elektronskim putem i štampaju ih, odlučili smo se za takav način ‘rada na daljinu’. Takođe, u svakodnevnoj smo kontaktu sa korisnicima i njihovim porodicama“.

Prema njenim riječima, roditelji koji sada odvajaju značajno više vremena za rad s djecom kod kuće najvažniji su partneri stručnjacima.

Očekuju promjene u ponašanju

Na sajtu nikšićkog Dnevnog centra “Mi naša djeca“ piše da su “očekivane promjene ponašanja kod djece sa smetnjama u razvoju u ovom periodu, jer su njihovi rasporedi i rutina dana potpuno promijenjeni“.

“Zbog toga je potrebno razumijevanje i angažovanje najbližih. Za početak je potrebno napraviti raspored aktivnosti koje se odnose na taj dan. Možete ih predstaviti i vizuelno. Nije potrebno zadavati mnogo ciljeva, dovoljno će biti da se odrade nekolike aktivnosti“, preporučili su, između ostalog, stručnjaci roditeljima.

Bonus video: