Do kuće na Smokvici brodom, kroz vazduh ili pješke

Iz ruske kompanije "Vijestima" su kazali da će se naknadno oglasiti povodom iznesenih optužbi
4777 pregleda 4 komentar(a)
Milorad Bojović, Smokvica, Foto: Privatna arhiva
Milorad Bojović, Smokvica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.10.2017. 20:22h

Advokat Milorad Bojović tvrdi da su ruski investitori uništili jedini kopneni put koji vodi do njegove kuće na poluostrvu Smokvica, nadomak Reževića.

On kaže da je put uništen tokom pripremnih radova za izradu saobraćajnice za budući ekskluzivni turistički kompleks koje ruske kompanije “VAS invest“ i “Boticceli land development“ namjeravaju da grade.

Bojović ima kuću na samom rtu i zvanično je od predstavnika ruske kompanije zatražio da se problem što prije riješi, kako ne bi bio prinuđen da zaštitu prava potraži pred nadležnim institucijama. Tvrdi da mu investitori nijesu odgovorili.

Iz ruske kompanije “Vijestima” su kazali da će se naknadno oglasiti povodom optužbi.

Procedura dobijanja dozovola za gradnju kompleksa još je u toku - Opština Budva još nije završila svu proceduru oko eksproprijacije zemlje.

Vlada je proljetos dala saglasnost ruskim kompanijama koje gazduju kompleksom od 13 hektara za izvođenje pripremnih radova većeg obima od opšteg interesa za gradnju luksuznog turističkog naselja „Smokva bay“.

Ruski biznismeni zatražili su od Vlade da im dozvoli obimne pripremne radove, navodeći da je riječ o investiciji vrijednoj 200 miliona eura.

Između ostalog, predviđena je gradnja tri hotela visoke kategorije, o čemu su “Vijesti” ranije pisale...

“Pripremnim građevinskim radovima na izradi buduće saobraćajnice koje ste započeli prije nekoliko mjeseci, ozbiljno ste ugrozili moju mogućnost da koristim... kuću na poluostrvu. Naime, angažovana građevinska mašina - bager, bila je u radnom pogonu čitavo ljeto, odnosno u vremenu u kome su zabranjeni ovakvi ili slični građevinski radovi. Svjestan značaja vašeg investicionog projekta, strpljivo sam podnosio neudobnosti izazvane tim radovima - stalna buka, strah od obrušavanja i mašine i terena i u više navrata ja i moj kućepazitelj morali smo da intervenišemo dajući korisne savjete i sugestije vozaču bagera kako bi se izbjegle tragične posljedice”, piše u pismu Bojovića upućenom kompaniji “Vas invest”.

On navodi da se investitorima obratio nakon što se, kako tvrdi, uvjerio da kopnenim putem ne može da dođe do kuće, odnosno da ne može da koristi višedecenijsku stazu koju je sam prije nekoliko godina “detaljno očistio i proširio”.

“Prekid komunikacije izazvan je radom već pomenutog bagera, na način što je na više mjesta prekinuo ovu stazu i zatrpao je nepremostivom gomilom zemlje i drugog iskopanog materijala, čime je učinio neupotrebljivom. Odsustvo komunikacije sa mojim objektom kopnenim putem, imajući u vidu činjenicu da se morski put zbog vremenskih prilika često isključuje kao posebno rizičan, pričinjava mi veliku štetu, pa vas u tom smislu i u duhu dobrih komšijskih odnosa pozivam da u najkraćem mogućem roku osposobite - vratite u pređašnje stanje pješačku stazu do poluostrva Smokvica, kako ne bih bio prinuđen da se za zaštitu svojih prava obraćam drugim nadležnim adresama”.

Bojović je juče rekao “Vijestima” da investitori nijesu ništa preduzeli nakon što im se pismeno obratio, pa i dalje nema kopnenu vezu sa kućom.

Bojović: Bahato uništavaju postojeće, privilegovani kod inspekcija

Bojović je ocijenio da je nepojmljivo je da se takvim bahatim i ignorantskim odnosom uništava sve postojeće i da investitori nemaju kakav osjećaj odgovornosti za nanošenje štete. “Svakako se mogu postaviti pitanja i nadležnim inspekcijskim organima - koji je razlog za privilegovani odnos prema ovom investitoru koji je neometano izvodio građevinske radove u toku zabrane gradnje. Više puta u usmenim razgovorima sa predstavnicima ove kompanije isticao sam, kao njihov prvi susjed, da se radujem ovoj, po najavi, vrijednoj investiciji. Sugerisao sam im pažljiv odnos prema ekologiji i tradiciji stanovništva ovog područja, a sudeći po tome kako se ponašaju prema mojim egzistencijalnim pravima bojim se da je to uzalud i da se umjesto pažnje i razumijevanja emituje samovolja i bezobrazluk. Nadam se da će nadležni organi pravovremeno reagovati kako ne bi bio prinuđen da koristim institut samopomoći”.

Bonus video: