Do sada podijelili 7.138 besplatnih kompleta

Udžbenici za djecu iz socijalno-ugroženih kategorija distribuirali su se školama od 31. avgusta do 5. septembra 2012. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 12:31h

Sva djeca iz socijalno-ugroženih kategorija dobiće besplatne udžbenike, a do sada je podijeljeno 7.138 kompleta i 8.449 udžbenika stranih jezika, saopšteno je juče iz Ministarstva prosvjete i sporta i Ministarstva rada i socijalnog stranja.

U zajedničkom saopštenju iz ta dva vladina resora navodi se da će sva djeca koja na to imaju pravo dobiti udžbenike u najkraćem mogućem roku.

"To se odnosi kako na djecu koja su na vrijeme podnijela zahtjeve, tako i na veliki broj onih koji to nijesu uradili. Za njih je u toku prikupljanje podataka za drugi krug distribucije", objašnjeno je iz ministarstva.

Rok za prijavljivanje učenika školama i dostavljanje podataka Ministarstvu prosvjete i sporta bio je 21. jun 2012. godine, a Ministarstvo za trenutnu distribuciju prihvatilo je sve zahtjeve koje je dobilo od škola zaključno sa 30. avgustom 2012. godine.

"Svi roditelji koji se naknadno jave školama biće ili su već uvršteni u dodatne zahtjeve za dostavljanje udžbenika koji će biti objedinjeni i realizovani u najkraćem mogućem roku u skladu sa mogućnostima Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva”, navodi se u saopštenju.

Besplatnih udžbenika za djecu socijalno ugroženih roditelja još nema >>>

Udžbenici za djecu iz socijalno-ugroženih kategorija distribuirali su se školama od 31. avgusta do 5. septembra 2012. godine.

“U prvom krugu distribucije, prema zahtjevima škola podnijetim zaključno sa 30. avgustom, školama je dostavljeno 7138 kompleta udžbenika, u ovaj broj uključeno je i 850 kompleta po programu za potrebe RAE populacije, i 8449 udžbenika stranih jezika”, piše u saopštenju.

Djeca socijalno ugroženih roditelja prethodnih dana bez udžbenika su pohađala nastavu, jer ih nijesu mogli dobiti ni u školama, niti u centrima za socijalni rad

Djeca socijalno ugroženih roditelja prethodnih dana bez udžbenika su pohađala nastavu, jer ih nijesu mogli dobiti ni u školama, niti u centrima za socijalni rad. I pored obećanja, kako tvrde roditelji, knjige nikako da stignu do svih koji su socijalno ugroženi.

Ogorčeni roditelji ranije su kazali “Vijestima” da bi udžbenike ranije nabavili da su znali da ih neće biti.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) pozvali su ministre prosvjete i rada i socijalnog staranja da utvrde čija je odgovornost što đacima iz ranjivih grupa nijesu na vrijeme uručeni udžbenici, iako na njih imaju pravo.

Takvim postupkom, kako tvrde, još više su te učenike doveli u neravnopravni položaj u odnosu na ostale đake.

Bonus video: