Dobili lažne karte i ostali bez novca, vlasnica se kune čašću da nije prevara

Zatvorena agencija “In travel”. Građani dobili lažne karte i ostali bez novca, vlasnica se kune čašću da nije riječ o prevari
36484 pregleda 27 komentar(a)
Poslovnica “In travela” u centru Podgorice, Foto: Zoran Đurić
Poslovnica “In travela” u centru Podgorice, Foto: Zoran Đurić

Iako su uplatili novac za ljetovanje na ekskluzivnim destinacijama u inostranstvu, grupa građana će, ipak, morati da provede godišnji odmor u Crnoj Gori.

Tridesetak ljudi dobilo je, kako tvrde, lažne karte i rezervacije za all inclusive hotele u Antaliji, Dubaiju, Istanbulu, Milanu od turističke agencije “In travel” iz Podgorice. Poslovnica u centru grada u međuvremenu je zatvorena, novac nikome nije vraćen, a dio prevarenih građana već je podnio krivičnu prijavu protiv vlasnice agencije Jelene Vlahović.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, protiv Vlahovićeve su do sada podnijete četiri krivične prijave policiji i o svemu je obaviješten državni tužilac.

Vlahovićeva je juče “Vijestima” kazala da nije bilo ružne namjere da se klijenti prevare, već je iznenadna blokada računa uvela agenciju u insolventnost i nemogućnost da realizuju ugovorene turističke aranžmane.

“Splet više nepovoljnih okolnosti imao je za posljedicu, nažalost, da agencija ‘In travel’ nije mogla da odgovori ugovorenim turističkim aranžmanima za određeni broj klijenata. To njima možda liči na prevaru, ali kunem se čašću da niti je bilo, niti ima primisli o prevari. Uostalom, za 10 godina postojanja naše agencije imali su na hiljade i hiljade zadovoljnih klijenata i nikada nismo imali pritužbe na kvalitet usluga, niti su nadležni organi imali potrebu da ikada napišu prekršajnu prijavu”, kazala je ona.

Građani sa kojima su “Vijesti” razgovarale tvrde da su od maja agenciji uplaćivali iznose između 200 i 4000 eura, u zavisnosti od aranžmana. Kazali su da imaju sve dokaze koje su priložili uz krivične prijave Centru bezbjednosti Podgorica.

Većina klijenata potpisala je ugovore sa njom, a tvrde da su skoro svi dobili lažne avionske karte, a nekima od njih nije plaćen i hotel.

Građani su 22. jula dobili SMS od Vlahovićeve, koja ih u porukama pojedinačno obavještava da je putovanje otkazano, da je inspekcija zatvorila agenciju i da će preko polise “In travela” u osiguravajućoj kući novac biti vraćen. To se, tvrde, nije dogodilo, jer im je u osiguravajućoj kući rečeno da polisa ove turističke agencije to ne pokriva.

Vlahovićeva je juče “Vijestima” kazala da očekuje da će se klijenti obeštetiti polisom osiguranja, koju agencija ima od početka poslovanja, “a koja se aktivira kada nastupe slučajevi kao ovaj i pokriva potraživanja do 15.000 eura”.

Prema informacijama iz Centralnog turističkog registra, licenca agencije “In travel” je izgubljena ili istekla.

Vlahovićeva, međutim, tvrdi da licenca važi do 27. marta naredne godine i da nije ni pokretano pitanje oduzimanja.

Oštećeni građani sa kojima su “Vijesti” razgovarale pitaju se kako je država, nakon slučaja “Fly Fly travel” ovo dopustila.

Poslovnica agencije “Fly Fly travel” zatvorena je prošlog ljeta, nakon što su se na njihov rad žalili brojni građani koji su ostali uskraćeni za plaćene avionske karte. Ta turistička agencija poslovala je mimo zakona, i to nakon što joj je 9. aprila istakla licenca za rad. To su utvrdili i turistički inspektori, u saradnji sa Upravom policije - Odjeljenjem za suzbijanje privrednog kriminaliteta i Poreskom upravom.

Iz Uprave za inspekcijske poslove tada su kazali da je agencija “Fly Fly travel” poslovala u sastavu istoimene firme iz Beograda, da joj je istekla licenca za rad, pa je turistički inspektor izdao rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti. Međutim, agencija je i nakon zabrane prodavala avio-karte putnicima, pa su ih inspektori “zbog obmanjujuće poslovne prakse” kaznili prekršajnim nalogom, novčanom kaznom od 3.400 eura.

Iz Uprave za inspekcijske poslove tada su još naveli da oštećenima nijesu u mogućnosti da “obezbijede povraćaj novčanih sredstava iz razloga što se, shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, jemstvom ne može pokriti ova vrsta obeštećenja, to jest povraćaj novca za avio-karte”.

Prevarene građane tada su uputili da prava ostvare sudskim putem. Oni su kasnije negodovali zbog toga, tvrdeći da prevareni građani u Srbiji mogu da zahtjevom traže odštetu od turističke inspekcije.

Pokrenuto pitanje stečaja, Vlahovićeva saslušana

Vlahovićeva tvrdi da je poslovnica “In travela” zatvorena zbog toga što je pokrenuto pitanje uvođenja stečaja u toj turističkoj agenciji.

Ona je rekla i da je dala izjavu u policiji, u svojstvu građanina, ali ne i u tužilaštvu, kao i da je nadležnima dostavila dokumentaciju.

Bonus video: