Dobre naknade mame kandidate

Savjetu ističe mandat 21.januara, promijenjen način izbora tužilaca
720 pregleda 3 komentar(a)
Aneta Spaić, Foto: YouTube
Aneta Spaić, Foto: YouTube
Ažurirano: 24.11.2017. 20:29h

Šest kandidata javilo se na oglas za članove novog Tužilačkog savjeta iz redova uglednih pravnika, jer tom tijelu ističe mandat 21.januara naredne godine.

Prijave su podnijeli načelnica Odjeljenje za zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama MUP-a Zora Čizmović, bivši vrhovni tužilac Bobo Vukčević, bivši sudija Gavrilo Čabarkapa, bivši tužilac Vladimir Gilić, sekretarka Odbora za politički sistem Skupštine Slavica Mirković i profesorica Pravnog fakulteta Aneta Spaić.

Sjednica Odbora za politički sistem koji parlamentu treba da predloži četiri člana, zakazana je za kraj mjeseca.

Tužilački savjet ima predsjednika u 10 članova. Pored “uglednih pravnika”, tu je jedan predstavnik Ministarstva pravde, dok su ostali tužioci. Na čelu TS je VDT Ivica Stanković.

Skupština je juče usvojila izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, na osnovu koga se tužioci biraju na Konferenciji tužilaca.Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, kazao je da je time u najvećoj mjeri zaokružen zakonodavni okvir koji uređuje organizaciju i nadležnost pravosuđa. Sadašnji članovi TS su tužioci Stojanka Radović, Dražen Burić, Ljiljana Lakić, Nada Bugarin, Katarina Kljajević, Nataša Radonjić (Ministarstvo pravde), Hakija Lješnjanin, Novak Bego Laković I Vesna Ratković iz reda uglednih pravnika. Jedno mjesto je upražnjeno. Naknada za rad u Tužilačkom savjetu je oko 600 eura, dok je prosječna plata u državi oko 500 eura.

Bonus video: