Dobričanin: Na čelu zdravstvenih ustanova moraju biti nestranačke ličnosti

Dobričanin je gostujući u emisiji "Načisto" pojasnio da će novi ministar morati da ispravi greške prethodnika i da na mjesto direktora zdravstvenih ustanova dovede najbolje zdravstvene menadžere, a ne "partijske prvake"
100 pregleda 30 komentar(a)
Vladimir Dobričanin, Foto: Boris Pejović
Vladimir Dobričanin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.03.2015. 23:17h

Direktor Urgentnog centra i predsjednik Sindikata doktora medicine dr Vladimir Dobričanin je poručio da će novi ministar zdravlja morati da dovede nestranačke ličnosti na čelo zdravstvenih ustanova i ocijenio da je očigledno da je partijska knjižica bila preporuka za mjesta u menadžmentu.

On je gostujući u emisiji "Načisto" na TV Vijesti, pojasnio da će novi ministar morati da ispravi greške prethodnika i da na mjesto direktora zdravstvenih ustanova dovede najbolje zdravstvene menadžere, a ne "partijske prvake".

Dobričanin je, komentarišući položaj ljekara u Crnoj Gori, naglasio da ne možemo imati kvalitetno zdravstvo dokle god prosječni Crnogorac izdvaja 270 eura per capita za svoje zdravstveno osiguranje i dok se dužnicima opraštaju milionska izdavanja za zdravstvo.

On je rekao da ljekari u Crnoj Gori ne mogu biti zadovoljni platama, istakavši da "siromašan doktor nikada ne može biti dobar doktor".

Kazao je da Kliničkom centru Crne Gore nedostaje čak 140 specijalista, te kliničkih ljekara na Hirurgiji, Urologiji, Dječjoj hirurgiji, Urgentnom centru...

Na pitanje da li je vrijeme da na čelo Ljekarske komore dođe neko drugi, Dobričanin je kazao da ne možemo očekivati od predsjednika veliku energiju, dodavši da je problem što je uloga komore marginalizovana.

"Pali smo na ispitu komunikacije našeg objašnjenja bilo čega što se dešava u zdravstvu", rekao je.

Dobričanin tvrdi i da je potpuno nesposoban bio menadžment bjelopoljske bolnice, u kojoj je u novembru prošle godine inficirano pet beba, od kojih je jedna premimula.

On je istakao da je direktor Bolnice bio neodgovoran prema instituciji na čijem je čelu.

Kazao je da je bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović 1. septembra 2008. godine, nakon izvještaja komisije tog resora o katastrofalnom stanju u bjelopoljskoj bolnici, dao preporuku na bordu direktora da se Tomislav Jeremić ne izabere za čelnika te ustanove.

On se zapitao zašto se bord direktora oglušio o preporuku Radunovića.

Dobričanin je poručio i da će javno prozvati predstavnike Ministartsva zdravlja, koji su ranije tvrdili da nijesu znali kakvo je stanje u pojedinim bolnicama jer su neki direktori slali lažne izvještaje, da kažu ko su ti čelnici.

"Taj ko je slao izvještaje mora da odgovara", zaključio je.

Bonus video: