Dobričanin: Ne smijemo da ćutimo kad privode najčasnije doktore

Protestuju zbog, kako su saopštili, neprimjerenog privođenja kolega iz Kliničkog centra i bijelopoljske bolnice
71 pregleda 0 komentar(a)
protest ljekara, KCCG, Foto: Boris Pejović
protest ljekara, KCCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.12.2014. 20:04h

Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore Vladimir Dobričanin jutros je na protestu sindikata te ustanove ocijenio da se pompeznim hapšenjima ljekara "radi skidanja krivice sa sebe" gubi povjerenje pacijenta u svog doktora.

Dobričanin je rekao da su "pustili državne organe da nesmetano rade svoj posao", ali da su shvatili da više ne smiju da ćute onda kada su počeli da privode najčasnije i profesiji potpuno posvećene doktore.

Istakavši da su doktorka Dragaš i doktor Vukmirović najsvjetliji primjeri onih koji zaslužuju svako poštovanje i "bez izuzetka opravdanje na ukazanom povjerenju" rekao je da treba stati u odbranu njih ali i dostojanstva ljekara.

On je dodao da svaki čovjek i svaka profesija imaju granicu dostojanstva ispod koje ne smiju ići.

“Mislim da je za nas i našu profesiju upravo sada taj trenutak. Nijesmo se oglašavali kada su naše dežurne doktore u ponoć posjećivali inspektori i uzimali istoriju bolesti djece u toku liječenja. Nijesmo željeli da ometamo državne organe i pustili smo ih da neometano rade svoj posao. Ali, onda kada su počeli da privode naše najčasnije i profesiji posvećene doktore, onda ne smijemo više ćutati. Svi smo mi ovdje zbog pacijenata. Saosjećamo sa pacijentima i njihovim porodicama, dajemo sve od sebe da sačuvamo svaki život, ali nismo svemoćni. I nas duboko pogađa svaki gubitak“, istakao je Dobričanin.

Dobričanin

Na pitanje novinarke "Vijesti" da li štrajkuju zbog toga što smatraju da su ljekari, privedeni zbog slučaja bjelopoljskih beba, nevini ili zbog načina na koji su privedeni, Dobričanin je odgovorio da "ne štrajkuju zato što smatraju da je neko nevin i da će to sud da utvrdi".

Kazao je da govore o opštem odnosu prema doktorima "koji je kulminirao", kao i o atmosferi koju "nažalost pojedine nevladine organizacije i pojedinci na portalima stvaraju", pozivajući na ubistva doktora u Crnoj Gori.

Prije nego je pročitao pismo ljekara, on je naglasio da će se nakon toga vratiti radnim obavezama, jer ne žele da ugroze zdravlje nijednog pacijenta koji čeka, ali ni da ometaju rad zdravstvenih institucija.

Dobričanin je kazao da ne traže da ih mediji hvale, već samo da poštuju etički kodeks i ne hrane javnost navodnim skandalima u zdravstvu,unaprijed osuđujući neargumentovano ljekare i njihove postupke.

Rekao je da od državnih organa ne traže povlašćen status, već samo da im dodatno ne otežavaju ionako težak i odgovoran posao.

On je pozvao medije da, kako je kazao, ne „hrane“ javnost pričama o skandalima u zdravstvu. Poručio je da ovakvo postupanje dovodi do povjerenja pacijenata u ljekare.

„Narušavanjem digniteta ljekara i njihovim pretvaranjem u kriminalce pompeznim hapšenjima radi sopstvenog kredibiliteta i skidanje sa sebe krivice, gubi se osnovna karika, a to je povjerenje pacijenta u svog doktora. Ne tražimo da nas mediji hvale, već da poštuju etički kodeks. Ne hranite javnost navodnim skandalima u zdravstvu, ne osuđujte unaprijed neargumentovano ljekare i njihove postupke. Doktorka Dragaš i doktor Vukmirović su među najsvjetlijim primjerima onih koji zaslužuju svako poštovanje, i bez izuzetka opravdavaju ukazano povjerenje“, kazao je Dobričanin.

Među okupljenima na protestu bio je i direktor Kliničkog centra Crne Gore Milan Mijović.

Ljekari u Beranama i Bijelom Polju takođe će štrajkovati 30 minuta i na taj način izraziti nezadovoljstvo načinom postupanja prema njihovim kolegama.

Protestuju zbog, kako su saopštili, neprimjerenog privođenja kolega iz Kliničkog centra i bijelopoljske bolnice.

"U proteklom periodu od početka intrahospitalne infekcije,i pored potrebe da iznesemo svoj stav, nijesmo se oglašavali sa namjerom da ne povrijedimo osjećanja porodica koje su bile direktni učesnici u ovom nemilom događaju,a sa druge strane da se naše oglašavanje ne bi protumačilo kao direktno miješanje u tok istrage.

Kao prvo, želimo da zarad objektivnog informisanja šire javnosti kažemo da je u bjelopoljskoj bolnici došlo do intrahospitalne infekcije,a ne pojave neke zarazne bolesti kako je to u javnosti.predstavljeno. Intrahospitalne infekcije se dešavaju i u većim i opremljenijim zdravstvenim centrima,mnogo bogatijih država. Složićete se da uslovi u crnogorskim bolnicama nisu ni približni uslovima koji postoje u razvijenim Evropskim državama.Da li je došlo do propusta u mjerama koje imaju za cilj sprijecavanje intrahospitalnih infekcja,ostavljamo nadležnim organima da utvrde. Napominjemo da se nekad i pored preduzimanja svih protokolima predvidjenih mjera,intrahospitalne infekcije ipak desavaju", navodi se u saopštenju kolegijuma ljekara Opšte bolnice u Bijelom Polju.

Oni navode da su u proteklom periodu bili izloženi "medijskom ponižavanju,omalovažavanju i satanizaciji".

"U takvim uslovima smo se trudili da svoj posao,kao i dotada,obavljamo časno i stručno,koliko nam mogućnosti u datim okolnostima dozvoljavaju.Nažalost,smatramo da smo osuđeni u javnosti prije sprovođenja adekvatne istrage i suđenja. Cijela situacija je kulminirala,kako smatramo, neprimjerenim hapšenjem naših kolega i njihovim zadržavanjem u pritvoru.Nakon tako stvorene slike u javnosti taj postupak se mogao i naslutiti.U periodu istrage,sada već optužene kolege, kao i ostali zaposleni na ginekološko – akušerskom odjeljenju sa neonatologijom su bili uvijek dostupni kako organima policije, tako i tužilaštva i dostavili svu potrebnu dokumentaciju koja je od njih tražena u vezi sa nemilim događajem. I pored svega smo proteklih dana prisustvovali njihovom senzacionalističkom hapšenju i zadržavanju u pritvoru. Ne vidimo razloge za takvim postupcima. Naravno,nijesmo protiv toga da svako odgovara za svoje činjenje ili nečinjenje, ali prvenstveno kao ljudi,a potom kao intelektualci ćemo se truditi da se poštuje princip da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno i da svako ima pravo na pošteno i objektivno suđenje. Nije dobro ni za jedno društvo kada mediji i šira javnost preuzmu ulogu policije,tužilaštva i sudstva", zaključuje se u saopštenju bjelopoljskih ljekara.

Sindikat ljekara Opšte Bolnice u Baru danas u 12 časova organizuje 30-to minutni prekid rada u znak podrške svojim kolegama iz Podgorice, Nikšića, Berana koji su, kako su istakli, ustali protiv nehumanog gesta, necivilizovanog hapšenja ljekara i protiv uperenog prsta na ovu najhumaniju dužnost.

Prema riječima predsjednika ove sindikalne organizacije dr Igora Karišika on danas očekuje podršku svih ljekara kako na nivou ove bolnice tako i od ostalih zdrastvenih ustanova na nivou grada.

Pprotest ljekara JZU OB Kotor u trajanju od pola sata zakazan je za sjutra u 11 časova . Povod je, kako navode ljekari iz Kotora, sveukupan odnos prema ljekarima, a u svjetlu aktuelnih dešvanja.

Načelniku Ginekološko-akušerskog odjelenja dr Zvonku Puletiću i načelnici neonatologije dr Haki Tahirović, terete se da su počinili krivično djelo - teško djelo protiv opšte sigurnosti, i određen im je pritvor od 30 dana.

Priveden Tomislav Jeremić >>>

Zamjenica VDT-a Vesna Jovićević je, nakon saslušanja, pustila iz pritvora ljekare KCCG-a Filipa Vukmirovića i Ljubinku Dragaš, kao i tehničara S.J. jer nije našla razloge zbog kojih bi im odredila dalje zadržavanje.

Bonus video: