Dobro je što plaćate porez, ali dajte i plate

U savezu traže od preduzeća i Opštine da se radnicima isplate dugovanja za 11 mjeseci
2903 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada u Skerlićevoj ulici, gdje se nalazi kotlarnica, Foto: Goran Malidžan
Zgrada u Skerlićevoj ulici, gdje se nalazi kotlarnica, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Sindikalnog povjereništva Saveza sindikata Crne Gore Ratko Pejović pozvao je rukovodstvo opštinskog preduzeća “Grijanje” da uz pomoć Opštine Pljevlja, kao osnivača, riješe nagomilane probleme u preduzeću.

Pejović je kazao da ima razumijevanje za situaciju u kojoj se nalaze zaposleni u “Grijanju“, s obzirom na to da im se duguje 11 zarada. Radnici opštinskog predzeća “Grijanje” u Pljevljima koji rade u gradskoj kotlarnici u Skerlićevoj ulici poručili su da neće podložiti kotlove 1. oktobra, kada bi trebalo da počne nova grijna sezona, ukoliko im rukovodstvo preduzeća ne isplati dio zaostalih dugovanja. Radnici su posljednju zaradu primili prije mjesec, za septembar prošle godine.

“Sama činjenica da su zaposleni krajem jula primili lični dohodak za septembar 2018. godine, te da trenutno zarađuju 12. platu dovoljno govori o položaju u kojem se nalaze zajedno sa svojim porodicama. Smatram da je svaki vid borbe i skretanje pažnje na probleme u kojima se nalaze legitiman ukoliko će u krajnjem dovesti do rješavanja tih problema“, rekao je Pejović.

On tvrdi da zaposleni i njihove porodice ne smiju trpjeti posljedice nedomaćinskog poslovanja u prethodnom periodu.

V. d. izvršnog direktora Mila Vasilijević nedavno je “Vijestima” kazala da će ovogodišnja grijna sezona početi na vrijeme sa, ili bez sadašnjih zaposlenih u kotlarnici.

“Kada su u pitanju prijetnje zaposlenih o tome da neće obavljati svoje radne obaveze početkom grijne sezone, pitanja takve vrste uređena su zakonom, naročito kada su u pitanju javne službe koje obavljaju djelatnosti od opšteg interesa. Na ovakve ultimatume dijela radnika ‘Grijanja’ nikada neće pristati“, kazala je Vasilijevićeva.

Tvrdi da se sa kašnjenjem isplate zarada počelo od marta 2017, a da se prije tog perioda održavalo prividno stanje urednog funkcionisanja preduzeća jer je redovno isplaćivana neto zarada, bez plaćanja doprinosa.

„Prije tog perioda, održavalo se prividno stanje urednog funkcionisanja preduzeća redovnom isplatom neto zarada, a bez plaćanja doprinosa. Te poreske obaveze došle su na naplatu 2017. Posljedica naslijeđenih obaveza koje sam zatekla stupanjem na dužnost je upravo kašnjenje zarada. Tako je na ime zaostalih poreskih obaveza unazad dvije i po godine izdvojeno onoliko sredstava koliko je potrebno za zaostale zarade zaposlenih. Takođe, preduzeće trenutno isplaćuje i tekuće poreske obaveze, pa smo jedina javna služba čiji je osnivač Opština koja je smanjila svoj ukupan poreski dug“, tvrdi Vasilijevićeva.

Izvršna direktorica kaže da sporazumni raskid radnog odnosa i davanje optremnina ima smisla samo za radnike čiji radni angažman nije potreban.

„Poštujem odnos rukovodstva d.o.o. „Grijanje“ prema obavezama preuzetim kroz potpisani Sporazum o reprogramu poreskih dugovanja, što ga čini rijetkim ako ne i jedinim preduzećem čiji je osnivač Opština sa takvim odnosom. S druge strane, zaposleni u preduzeću zajedno sa svojim porodicama ne smiju trpjeti posljedice nedomaćinskog poslovanja u prethodnom periodu. U konačnom, potrošači tj. korisnici usluga d.o.o. „Grijanje“ koji redovno izmiruju svoje obaveze ne smiju biti žrtve nagomilanih problema, a imajući u vidu da je do početka grijne sezone ostalo manje od mjesec“, rekao je Pejović.

Radnici su prethodno upozorili korisnike da se na vrijeme snalaze i da su prinuđeni na takav korak, jer u takvu situaciju nisu došli svojom, već krivicom rukovodstva preduzeća.

Iz gradske kotlarnice zagrijavaju se stanovi i poslovni prostori u centru grada.

Radnici kažu da neće podložiti kotlove, ali će redovno dolaziti na posao, s obzirom na to da po zakonu nemaju pravo na štrajk jer obavljaju djelatnosti od javnog interesa. Nekoliko radnika zainteresovano je za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine koji je predložila Vlada, ali mnogi od njih, kako tvrde, to ne mogu da ostvare.

“Tražimo da nam se omogući da kao i radnici u drugim opštinskim preduzećima napustimo firmu uz isplatu otpremnine. Mi to ne radimo od dobra već što smo u ozbiljnim egzistencijalnim problemima. Jedan radnik u petak je napustio preduzeće, a to namjeravaju da urade još neki”.

Radnici kažu da su neki od njih podnijeli tužbe kojima su tražili isplatu zarada, ali da ni godinu nakon toga nijesu donijete presude.

“Još se ne zna ishod krivične prijave koja je podnijeta protiv poslovođe M. P. zbog osnovane sumnje da je nezakonito otuđio 10,32 tone uglja. Mi smo došli do podatka da je u prošloj godini potrošeno 400 tona uglja više nego godinu ranije, a značajno je povećana i potrošnja struje. Tražimo da se ispita zbog čega je došlo do povećane potrošnje uglja i struje. Poslovodstvo angažuje varioce sa strane i plaća im koliko hoće, iako mi imamo svoje radnike koji to mogu raditi”, tvrde zaposleni u “Grijanju”.

Komentarišući najave dijela radnika Vasilijevićeva je kazala da „ako je za nesmetano odvijanje proizvodnog procesa u kotlarnici neophodno najmanje osam ložača, a da njih u preduzeću trenutno ima devet, od kojih mnogi tokom sezone grijanja odlaze na bolovanje, dolazi se do zaključka da bi u tom slučaju sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine i primanje novih radnika na njihovo radno mjesto bio besmislen posao i posao na štetu preduzeća.

Bonus video: