Dodijeljene novinske nagrade "Duško Jovanović", najbolji rad Stefana Hofsdatera iz Afrike

“Ova godišnjica nas uvijek podsjeća na brutalna obračunavanja sa novinarima... Ako guramo pod tepih zločine oni će se kad tad vratiti”
50 pregleda 0 komentar(a)
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.05.2015. 19:25h

Prvu nagradu u iznosu od 10.000 eura na konkursu za dodjelu novinske nagrade “Duško Jovanović” iz oblasti istraživačkog novinarstva dobio je Stefan Hofsdater iz Afrike za seriju tekstova o ogledima detektivskih jedinica. Drugu nagradu, 6.000 eura je dobio Stefan Dojčinović iz Srbije za seriju tekstova o balkanskom kokainskom kartelu. Treće mjesto i 4.000 eura je pripalo Ahmedu El Šami iz Egipta za tekstove o silovanju i seksualnom uznemiravanju u okviru porodice. Konkurs je raspisan povodom 11 godina od smrti glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina “Dan” Duška Jovanovića.

“Ova godišnjica nas uvijek podsjeća na brutalna obračunavanja sa novinarima... Ako guramo pod tepih zločine oni će se kad tad vratiti”, kazao je predsjednik žirija i glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92.

Da nema političke volje da se napadi na novinare riješe, zaključio je član žirija i predsjednik Komisije za praćenje napada na novinare Nikola marković.

On je istakao da je dokaz za neadekvatno rješavanje problema napada na novinare i to što članovi žirija Berislav Jelinić i Željko Kopanja nijesu prisutni prilikom dodjele nagrada.

“Kopanja je već godinama invalid jer mu je ispod auta podmetnuta bomba, te zbog korišćenja ortopedskih pomagala nije mogao doći, a hrvatske vlasti su procijenile da nije bezbijedno da Jelinić bude prisutan na ovom događaju jer je pod zaštitom tamošnjih organa vlasti”, naglasio je Marković.

Na konkurs je prijavljeno 47 radova od kojih je 40 ispunjavalo uslove.

Članovi žirija za dodjeljivanje nagrada bili su glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92 Veran Matić, glavni i odgovorni urednik dnevnih novina “Dan” Mladen Milutinović, predsjednik Komisije za praćenje napada na novinare i imovinu medija Nikola Marković, istraživački novinar Berislav Jelinić i novinar Željko Kopanja.

Bonus video: