Dodijeljeni poslodavci za još 835 visokošlolaca

Nakon dva kruga realizacije Programa, dodijeljeni su poslodavci za ukupno 3.429 visokoškolaca, dok je i dalje ostalo 1.895 slobodnih mjesta za stručno usposobljavanje
4 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 16:48h

Na portalu eUprava objavljen je spisak od 835 korisnika Programa stručnog osposobljavanja kojima su, na osnovu uspjeha na osnovnim studijama i ličnog izbora, u drugom krugu realizacije Programa, dodijeljeni poslodavci kod kojih će, počev od 15. januara, obaviti devetomjesečno stručno osposobljavanje, saopštenoje iz Vlade.

Nakon dva kruga realizacije Programa, dodijeljeni su poslodavci za ukupno 3.429 visokoškolaca, dok je i dalje ostalo 1.895 slobodnih mjesta za stručno usposobljavanje.

"Nakon automatskog upoređivanja ponude poslodavaca sa željenim izborom korisnika, konstatovano je da kod 789 kandidata željeni izbor poslodavaca nije ostvaren, budući da su poslodavci kod kojih su željeli da obave stručno osposobljavanje dodijeljeni kandidatima sa većom prosječnom ocjenom na osnovim studijama.

Budući da se Programom favorizuje uspjeh na studijama, bilo je slučajeva da se kandidatima sa visokim prosjekom ne ostvari željeni izbor, jer su birali najtraženije poslodavce koji su dodijeljeni kandidatima sa još boljom uspjehom na studijama", navodi se u saopštenju.

Vlada će, kako je saopšteno, u narednom periodu, kroz detaljnu analizu ponude poslodavaca i izraženih afiniteta visokoškolaca, razmotriti modele koji bi obezbijedili dodatnu mogućnost učešća u Programu za visokoškolce kojima, na osnovu uspjeha na studijama i željenog izbora, ni nakon drugog kruga nije dodijeljen poslodavac.

Korisnici Programa primaće, u toku stručnog osposobljavanja, naknadu u iznosu od 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu. Za potrebe realizacije ovog programa Vlada će u 2013. godine obezbijediti oko 10 miliona eura.

Stručnim osposobljavanjem u trajanju od 9 mjeseci, koje će se računati kao 12 mjeseci radnog iskustva, osim sticanja praktičnih znanja, korisnici Programa steći će i uslov za polaganje stručnog ispita (osim kada je riječ o polaganju ispita za rad u sudu, državnom tužilaštvu, advokaturi, kod javnog izvršitelja ili notara).

Bonus video: