Dogodine nova pruga od Kolašina do srpske granice

Umjesto sadašnjih 30 ili 40 kilometara na čas, projektovana brzina vozova biti duplo veća
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2011. 07:55h

Predsjednik odbora direktora Željezničke infrastrukture (ŽICG) Zarija Franović kazao je juče da će sredinom naredne godine željeznica imati potpuno novu prugu od Kolašina do granice sa Srbijom i da će umjesto sadašnjih 30 ili 40 kilometara na čas, projektovana brzina vozova biti duplo veća.

On je obilazeći, zajedno sa predstavnicima Vlade, drugih željezničkih kompanija i Evropske komisije (EK), dionicu Trebaljevo - Kolašin, na kojoj se radi remont vrijedan pet miliona eura, rekao da je za protekle tri godine urađeno dosta.

“Iako sam ja po prirodi takav čovjek da nikada nijesam baš zadovoljan učinjenim, ipak moram istaći da smo za ovaj kratak vremenski period koliko sam ja ovdje, nepune tri godine, ipak uradili puno”, bio je iskren Franović.

Realizuju se projekti vrijedni 15 milona eura

On je objasnio da se trenutno u željezničkoj infrastrukturi realizuju projekti vrijedni preko 150 miliona eura.

“Što sada, što u vrlo bliskoj budućnosti koristi se iz IPA fondova 19,9 miliona eura. Uskoro ćemo znati izvođača radova na remontu dionice Mijatovo kolo - Mojkovac koja treba da se završi do sredine naredne godine, a ova dionica Trebaljevo - Kolašin treba da se završi do kraja godine. Naredne godine ćemo od Kolašina do granice sa Srbijom imati potpuno novu prugu, kazao je Franović.

I pored vrijednih investicija, Franović kaže da je za njega najbitnija ona iz IPA 2007

I pored vrijednih investicija, Franović kaže da je za njega najbitnija ona iz IPA 2007 gdje se za milion eura rade projekti remonta kompletne pruge od Bara do Kolašina

“Između Podgorice i Kolašina završeno je šest kosina i tri galerije vrijednosti skoro tri i po miliona eura. Radi se i završava tunel Trebešica a tunel Ostrovica treba da se završi sredinom jula. Prije nešto više od godinu završili smo potpuni remont pet mostova, između ostalih i čuvenog na Maloj rijeci. Sada nas čeka raspisivanje tendera za antikorozivnu zaštitu 16 čeličnih mostova vrijednosti oko sedam miliona eura. Mi takođe radimo mosovno zamjenu pragova i na dijelu od Bara do Kolašina je ugrađeno oko 18.000 vrijednosti skoro tri miliona”, bio je iscrpan u ređanju Franović.

Pruga Bar-Beograd da dobije ime

Na pitanje kako je zadovoljan izgledom pruge nakon tolikih investicija i šta je sa projektom remonta kompletne pruge od Bara do Beograda, što je trebalo da finansiraju Italijani, Franović je odgovorio da je pruga bezbjedna i da oni “ne čekaju studije i aplikacije” nego rade na revitalizaciji crnogorskog dijela te saobraćajnice.

Zaključio je da je vrijeme da pruga Bar-Beograd dobije ime, odnosno da postane jedan od prepoznatih evropskih željezničkih koridora.

Bertoliniju ne valja birokratija, Bulatović se plaši migracija

Šef operativnog tima delegacije Evropske komisije u Podgorici Nikola Bertolini rekao je da ovdašnja “komplikovana birokratija od februara odlaže početak radova na ovoj dionici”, misleći na dionicu Trebaljevo-Kolašin.

“Evropska unija (EU) će nastaviti da podržava rehabilitaciju željeznice u Crnoj Gori. Do sada je obezbijeđeno 12 miliona za projekte od koji su neki realizovani a neki će tek”, kazao je Bertolini.

“Evropska unija (EU) će nastaviti da podržava rehabilitaciju željeznice u Crnoj Gori

On je dodao da se treba radovati budućim investicijama ali i da treba održavati infrastrukturu i sugerisao Vladi i ŽICG da naprave strategiju održavanja i obezbijede budžet.

Govoreći o bitnosti pruge za Kolašin i krupnih investicija koje se realizuju, predsjednik te opštine Mileta Bulatović je rekao da se nada da će se promijenti praksa da prugom samo odlaze ljudi iz ovog kraja i da će se neko i vratiti jer ovom mjestu, kako je rekao, prijeti opasnost da postane grad hotel.

Franović ljut na RTCG

Zahvaljujući se gostima iz Evropske komisije, Vlade, Ambasade Republike Italije, drugih željezničkih kompanija, Franović im je poželio dobrodošlicu i zahvalio se i medijima.

“Jedino se ne bi zahvalio Javnom servisu, s obzirom na to da ih dosta dobro finansiramo iz budžeta i da je trebalo danas da budu ovdje”, kazao je Franović.

Galerija

Bonus video: