Dogovor kumova mimo tendera: Krivična prijava protiv Savića i Kuljače

Sumnja se da su oštetili opštinsku kasu za 1,4 miliona
408 pregleda 9 komentar(a)
Rajko Kuljača, Branislav Savić, Branislav Gugi Savić
Rajko Kuljača, Branislav Savić, Branislav Gugi Savić
Ažurirano: 02.10.2017. 19:29h

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače, odgovornih u građevinskoj kompaniji „Gugi commerce“, vlasništvo biznismena Branislava Gugija Savića i službenika u Opštini Budva da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetitili gradsku kasu za 1,4 miliona eura, ugovarajući poslove mimo tendera.

Riječ je o dvadesetak građevinskih radova koje je izveo „Gugi commerce“ za Opštinu Budva, kojom je tada upravljao Kuljača. Kuljača i Savić su u to vrijeme bili u kumovskim vezama. Ni za jedan od ovih radova nema ugovora, već su usmeno ugovarani.

"Pred Privrednim sudom u Podgorici je postupak po tužbi „Gugi commerce“ protiv Opštine. Predmet ovog postupka su radovi na izgradnji parkinga ispred pošte, ulice u naselju Uglješići, radovi izvedeni na stadionu u Petrovcu, na vrtiću u Budvi, parkingu, u Ulici kod crvene zgrade, radovi za potrebe Parking servisa, na izgradnji garaže i praonica, izgradnji mosta i puta, iskopu kanala kod Tre canne, na potoku i izradi zidova ispod garaže u Rafailovićima, iskop kanala u Petrovcu, radovi izvedeni u Markovićima, krpljenju rupa na šetalištu, na Toplišu - šahte, izgradnja puta u selu Svinjište, izgradnja ograde na Jazu u dužini tri kilometra, kao i zemljani radovi - iskop, tamponiranje, nabijanje i čišćenje kanala sa desne strane od magistrale do plaže Jaz“, naveo je Krapović u krivičnoj prijavi u koju su „Vijesti“ imale uvid. On navodi da je ukupna vrijednost radova 1.431.538 eura, a da „ Gugi commerce” tvrdi da je radove izveo na osnovu usmenih naloga tadašnjih čelnih ljudi Opštine Budva”.

"Sve iznijeto upućuje da postoje indicije da su ovlašćeni predstavnici Opštine Budva zloupotrijebili službeni položaj radi omogućavanja sticanja koristi „Gugi commercu“, tako što su radove prikazivali kao hitne i na taj način izbjegavali sprovođenje postupka javnog nadmetanja. Radovi koji su izvedeni nijesu bili predviđeni Planom i programom investicija, rađeni su bez potrebne projektne dokumentacije i bez riješenih imovinsko-pravnih pitanja na zemljištu, čime je izgradnjom objekata pribavljena materijalna korist trećim licima“, navodi Krapović.

Dodaje da postoji indicija da su radovi na postavljanju ograde u dužini od tri kilometra na Jazu i zemljani radovi već fakturisani Opštini Budva kroz izvještaj komisije iz 2008. Krapović predlaže prekid postupka pred Privrednim sudom dok se ne ispitaju svi dokazi koje su podnijeli uz krivičnu prijavu.

Savićeva firma, s druge strane, treba Opštini Budva da, na ime dva sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom koje je potvrdio Viši sud, izmiri štetu od šest miliona eura od kojih dva i po miliona u kešu, a ostalo u nekretninama. Savić i njegova firma su priznali da su bili dio organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu bio Svetozar Marović, i da je izgradnjom platoa na Jazu, seoskog puta za Krapinu i Donjeg bulevara napravio milionsku štetu lokalnoj upravi.

Ukoliko dobije sudski spor pred Privrednim sudom, Savićeva novčana kazna bi praktično bila anulirana, jer sa uračunatim kamatama cifra bi dostigla dva miliona eura.

Bonus video: