Dok se glođe "nacionalistička kost", zemlja se rasprodaje i pljačka

Nasiljem u Beranama i pokušajem rušenja krstionice na Miholjskoj prevlaci, manipuliše se patriotskim i nacionalnim osjećajima građana Aktiviranjem podjela neko budi vampire prošlosti, kako bi skrenuo fokus građana sa svakodnevnih problema, afera koje su uzdrmale vladajuću partiju i ujedinile opoziciju
6083 pregleda 63 komentar(a)
Krstionica na Miholjskoj Prevlaci, Foto: Siniša Luković
Krstionica na Miholjskoj Prevlaci, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.04.2019. 22:06h

Nasiljem u Beranama i pokušajem rušenja krstionice na Miholjskoj prevlaci, vlast manipuliše patriotskim i nacionalnim osjećajima i aktiviranjem podjela budi vampire prošlosti kako bi skrenula fokus građana sa afera koje su uzdrmale vladajuću partiju i ujedinile opoziciju, ali i sa najavljene presude liderima Demokratskog fronta.

U tome im pomažu režimski mediji i ranije neprimjenjivanje prava.

To su u razgovoru za “Vijesti” ocijenili sagovornici iz političkog života, civilnog sektora, sociolozi...

“Nacionalistička ideologija ili, kako to za Crnu Goru možemo reći, identitetska politika koju baštini režim, progutala je do sada svaku drugu temu, naročito one vezane za ekonomski ili socijalni status građana. Pojednostavljeno rečeno, dok se glođe ‘nacionalistička kost’, pred očima javnosti se rasprodaje zemlja, nestaju njeni prirodni resursi, devastira se prostor i vrši se sistemska pljačka”, ocijenio je politikolog i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Istakao je da se ovdašnji režim ne razlikuje od drugih koji ne pristaju na demokratska načela i standarde - svi oni, kaže, u trenucima krize posežu za nacionalizmom, izlivima straha i izmišljanjem neprijatelja.

“Tako je i ovoga puta. Odjednom su u prvom planu, a sve u cilju skretanja fokusa sa megalomanskih korupcionaških afera, pitanja nacionalizma. Cilj je jasan - žele se probuditi vampiri prošlosti koji jedini mogu dosljedno čuvati svaki vid racionalnog suprotstavljanja ozloglašenom sistemu i čiji je zadatak, produžiti po svaku cjenu, politički život korumpiranoj eliti koja je otuđila državu”.

Abazović je istakao da “takve manifestacije nijesu rijetkost u nedovoljno izgrađenoj državi slabih i politizovanih institucija”.

“Pa se nacionalizam manifestuje u više oblika i preko lepeze različitih društvenih činilaca. Državni aparat je shvatio da je situacija sa protestima prešla ‘crvenu liniju’ te je brže - bolje posegao za svojim najjačim oružjem. Tako nešto je bilo očekivano, i građani bi trebalio da prepoznaju pozadinu takvih događaja. Ako smo nešto i trebali da naučimo posljednjih 30 godina jedine nepromjenjive vlasti u modernoj Evropi, to je, da kad god opozicija postigne neko strateško jedinstvo, mora se pojaviti tema oko koje se moramo iznova ‘posvađati’”, rekao je lider URA.

Njegov opozicioni kolega Predrag Bulatović iz Demokratske narodne partije, tvrdi da je uočljivo da “režimski mediji, najviši predstavnici vlasti i Vlada podstiču atmosferu alarmantne ugroženosti višenacionalnog suživota u Crnoj Gori”.

“Povod su brutalno nasilje u Beranama nad građaninom hrvatske nacionalnosti, o kome sam ugroženi kaže da nije riješen, a koji gradonačelnik Berana ocjenjuje kao kriminogeni čin, a Vlada kao napad na Crnu Goru, te stav poslanika Hrvatske građanske alijanse koji objavljuje odbranu Hrvata i najavljuje oštru polemiku sa koalicionim partnerima iza zatvorenih vrata.

Ono što je nedvosmisleno, jeste da i u ovom slučaju zarobljene institucije nijesu riješile problem, već ga usložnjavaju.

Podignute tenzije i dalje se podstiču od strane vlasti, pokušajem rušenja krstionice i isturanjem Srpske pravoslavne crkve u prvi plan. I za ovaj slučaj je bitan tajming”, rekao je Bulatović.

Ko profitira?

Sociolog Andrija Đukanović ocijenio je da povratak u devedesete sigurno ne može odgovarati nijednom građaninu:

“Može jedino onima koji opstaju na tim vrijednostima već decenijama, a to je politička elita - vlast, ali i opozicija. Evidentno je svakako, iako kažem: ne znam koliko je to namjera ili je jednostavno postalo dio našeg vrijednosnog sistema, da se sve češće dešavaju ispadi koji se mogu okarakterisati kao nacionalistički, šovinistički”..., rekao je Đukanović.

Ističe da crnogorski građanin nije zreo, da je nesposoban da objektivno sagleda realnost i da je u dobroj mjeri napunjen mržnjom i netrpeljivošću koja vrlo lako izbija na površinu.

“Dakle, građani nose u sebi potencijal za destrukcijom koju političke i parapolitičke elite samo probude i puste da se razigra. Pogledajmo samo koliko rasprave se povelo oko utakmice, crkve... Ogromno vrijeme koje je moglo biti utrošeno na nešto korisnije, prosulo se. Hoću da kažem, da sam zabrinut trenutnim stanjem u zemlji u kojoj nema subjekta koji ima viziju normalnog društva. Na dnevnom redu su teme koje dijele, koje produbljuju mržnju, koje ništa ne rješavaju. Vrtimo se ukrug sa istim pričama 30 godina. Dok se drugi bave pitanjem razvoja, novih tehnologija, boljim i ugodnijim životom građana, mi još uvijek oštrimo noževe i čekamo pogodan trenutak da skočimo jedni na druge. Linije podjela i antagonizama su mnogobrojne - od političkih do ekonomskih, interesnih i raznih drugih, da je nemoguće očekivati da se okrenemo pravim pitanjima i razvoju društva. Podjele se stalno potpiruju, iznova se bude a sve rezultira konstantnom atmosferom vanrednog stanja. Mali broj građana je svjestan kuda sve ovo vodi, ali oni ne dolaze do izražaja ili nijesu motivisani da se bore. Svi ostali rado učestvuju u igri i daju doprinos opštem besmislu koji živimo”, rekao je on.

Prošlost blokira budućnost

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, rekao je da nasljeđe prošlosti ozbiljno blokira Crnu Goru.

“Primjeri toga su svakodnevni i prosto izviru iz političkih podjela, ali i iz iskustva ranijeg neprimjenjivanja prava. Tako se kod tehničkog pitanja primjene zakona ili u aktu nasilja nalazi dobra prilika za manipulisanje patriotskim i nacionalnim osjećajima, ali i za aktiviranje podjela. Istovremeno to postaje pogodno za razotkrivanje slabosti premijera i njegove Vlade. Vidjivi su i oni koji poručuju toj Vladi da ne treba da primjenjuje zakon baš danas, već da počne od narednog mjeseca. Ništa manje nijesu glasni ni oni koji tvrde da zbog tolerisanja kopupcije i organizovanog kriminala u prošlosti vlast nema legitimitet da sprovodi vladavinu prava u sadašnjosti. Nijesam siguran da dovoljno razumijemo ozbiljnost incidenata i posljedica koje nam se dešavaju. Odgovornost za to snosi posebno politička elita u koju nesumnjivo, pored vladajućih, spadaju i opozicionari”, kazao je.

Zeković ističe da brojni lokalni događaji pokazuju da ni politička alternativa ovoj vlasti nema ozbiljan i dosljedan koncept prevladavanja prošlosti i podjela u društvu.

“Na terenu, priča o ustavnom patriotizmu i pobjedama umjesto podjela je na putu da, nažalost, postane samo izlizana politička fraza. Taman koliko postaju izlišne za čitanje brojne i istovjetne osude pojedinačnog etničkog i vjerski motivisanog nasilja ukoliko ne uključuju uzroke i zabrinutost za žrtve, ali i za mlade ljude koji sprovode nasilje. Na javnoj sceni i među građanima dominiraju neprimjerene, nepotpune i netačne konstrukcije, pa i rječnik konflikta i mržnje. Između ostalog, primjećujemo da su građani ‘odbranili’ nešto od policije, a onda se policija ‘pod pritiskom’ građana povukla. Reklo bi se da su politička manipulacija i sijanje straha postali toliko snažni da na trenutke suspenduju pravo. U mnoštvu svega se gubi racionalnost i odgovornost. Stvara se utisak kao da se aktuelnoj Vladi premijera Markovića ne dozvoljava da stvarno i suštinski nastavi sa sprovođenjem reformi, koje su u određenim oblastima naročito vidjive”, kazao je Zeković.

On je poručio Vladi da treba da pokaže da u punom kapacitetu upravlja zemljom i da je u stanju da se odupre svakodnevnim politikanskim i bezbjednosnim spektaklima koji joj se priređuju, ali i da podstakne dijalog o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“DPS ima spreman scenario da brani opljačkano”

Abazović je ocijenio da raspirivanje podjela prije svih odgovara “korumpiranoj kamarili na vlasti koja afirmiše takvu politiku”.

“Međutim, nerijetko ima pomagače i na drugoj strani, u onima, koji pristaju da budu instrumentalizovani, uporno ponavljajući iste greške, ulazeći tako u njihovu zamku. Na ovaj način se usporava proces promjena i odlaže neminovan odlazak posljednjeg autokratskog režima”, rekao je lider URA.

On je dodao da se u modernoj političkoj teoriji ponovo naglašava da je nacionalizam najbolja investicija za rušenje liberalnih demokratija.

“Svjestan je toga i retrogradni DPS, koji nikada nije ni želio da razvije demokratski sistem. Zato će ponovo pokušati da zavadi. Kako pritisak na vlast bude jačao, tako će se javljati inflacija indentitetskih pitanja. Na ovo moramo biti spremni i pripremati javnost na već poznati scenario kojim će DPS braniti sve ono što je opljačkao od naroda”, rekao je Abazović.

“Ako treba, ugroziće i građanski mir”

Bulatović je kazao da se priča o nacionalizmu aktuelizuje zbog afere “Koverat”, istrajnosti masovnih protesta sa jasnim zahtjevima, ostvarenog jedinstva opozicije, ali i zbog činjenice da će se u montiranom slučaju “državni udar” izreći presuda 9. maja.

“Cilj je sačuvati vlast, sanirati poljuljane pozicije DPS i Mila Đukanovića. Cijena nije bitna i ako treba izazvati međunacionalne sukobe i ugroziti građanski mir. Opravdanje za njih je navodna odbrana Crne Gore, a koja je napadnuta i spolja i iznutra. A to naprosto nije istina”, kazao je on.

Dugogodišnji opozicioni funkcioner dodao je da je nakon izbijanja afere “Koverat” koja je uzdrmala vlast i bila inicijalna kapisla za sve ostale opozicione i antirežimske akcije, došlo do drastičnog pada rejtinga DPS-a: “Koji je trajno nepopravljiv. Zato vlast forsira nacionalizme, odbranu države i vraćanje u duh prošlosti. Ja ne bih potcjenjivao ovo što vlast radi. Više puta su uspjeli spostvene montaže i nacionalizme da iskoriste da silom otmu vlast. Montažom državnog udara na dan izbora 16. oktobra 2016. od sigurnog poraza došli su do većine uz pomoć predstavnika manjina. A 2006. godine, takozvani ‘Orlov let’ i jedan ukradeni mandat Mehmedu Bardiju zadržao je vlast DPS i to golom silom. Izražavam bojazan da je ovo što se vlasti tiče samo početak jedne politike bavljenja unutrašnjim i spoljnim neprijateljima”, rekao je Bulatović.

Đukanović: Građani uvijek i rado prihvate podjele

Mentalno i moralno posrnuće koje nam se desilo devedesetih godina prošlog vijeka toliko je duboko da ne možemo očekivati brzo ozdrvljenje, ocijenio je Đukanović.

“Mislim da ga neće biti u skorije vrijeme. Mislim da su građani ti koji su najodgovorniji za sve što se dešava. Nemoguće je da poslije toliko vremena nijesu u stanju da prevaziđu neke stvari i počnu trezveno da razmišljaju”, kazao je on. Sociolog ističe da ne zna u kolikoj mjeri se može govoriti da su događaji koji u posljednje vrijeme dijele Crnu Goru namjerno izazvani da bi se spriječila priča o statusu građana:

“Ali znam da ih građani uvijek vrlo rade prihvate. Mislim da nijesmo mnogo odmakli od devedesetih. Ostale su trajne posljedice u svijesti građana koje će nas još dugo opterećivati i onemogućavati nam razvoj u normalno i zrelo društvo”, rekao je on.

Popović: DPS raspiruje i širi pećinski nacionalizam

Demokratska partija socijalista je tokom svoje trodecenijske vladavine pokazala da u njenom političkom djelovanju, uz sve promjene identitetskih stanja koje su pratile njeno rukovodstvo, ipak postoji i jedna konstanta, a to je sklonost da svoj politički put popločavaju vještački produkovanim podjelama koje ništa dobro nisu donijele ni Crnoj Gori, ni njenim građanima, kazala je poslanica i potpredsjednica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović.

"Sve ove godine režim je na sve moguće načine pokušavao da svakog pojedinca posvađa sa svojim bratom, drugom, komšijom, sugrađaninom, kreirajući vještačke podjele po nacionalnom, vjerskom, političkom ili nekom drugom opredjeljenju. Za to vrijeme, oni su putem korupcije, organizovanog kriminala, pljačkaških privatizacija i na samo njima znane načine razgrađivali što su generacije prije njih gradile. No, ako su u nekim periodima namjerno izazivanje nacionalnih, religijskih i inih podjela u Crnoj Gori i mogli izvoditi tako da izgleda kao da sukobi nastaju spontano i sami od sebe, to im više ne prolazi. Više ne umiju da fingiraju uzroke sukobe ili su, što je izglednije, građani u Crnoj Gori njihove svađalačke namjere pročitali, prozreli i prezreli", kazala je Popovićeva.

Demokrate su, dodaje ona, najoštrije osudile napad na porodicu Tomkić.

"Nažalost, višedecenijska politika DPS-a koja počiva na antičkoj maksimi "zavadi, pa vladaj" i koja raspiruje i širi pećinski nacionalizam dovela je do toga da je svaki dio Crne Gore u manjoj ili većoj mjeri postao podijeljen. Podsjećamo da su građani Berana u periodu kada su ratovi potresali region uspjeli da očuvaju međuvjerski i međunacionalni sklad. Kako tada nijedan pokušaj da se u Beranama posije klica podjela nije uspio, tako neće ni danas uspjeti. I u slučaju brutalnog napada na gospodina Tomkića, njegov porodični dom i posao kojim prehranjuje svoju porodicu, kao razlog napada navedena je nacionalna pripadnost gospodina Tomkića. Dakle, po već ustaljenom obrascu, u trenucima političke, institucionalne i socio-ekonomske krize, kada su institucije bez legitimiteta, u jeku građanskih protesta na kojima građani masovno izražavaju nezadovoljstvo zbog zarobljenih institucija, kriminalnog i protivpravnog finansiranja DPS-a, prekrajanja izborne volje, širi se svojevrsna nacional-šovinistička histerija kojom se građani Berana pokušavaju podijeliti po nacionalnoj osnovi, i to, gle čuda, baš u opštini u kojoj je opozicija na vlasti", rekla je Popovićeva.

Demokrate, kako je kazal, događaje na fudbalskoj utakmici Crna Gora – Engleska smatraju ispadom pojedinaca:

"Od kada naš nacionalni fudbalski tim igra mečeve na stadionu pod Goricom, nikada se nešto ovako nije desilo. Sa druge strane, ovaj užasan čin pojedinaca kalja časni obraz crnogorskog domaćinstva i gostoljublja. To nam je ujedno i opomena da se društvo, država i cjelokupni sistem mora u svim segmentima graditi na ljubavi, miru i međusobnom uvažavanju i poštovanju različitosti."

Režim je, ističe ona, pored mnoštva nelegalno podignutih objekata širom Boke, krajnje proračunato izabrao da u fokus pažnje javnosti, najavom njegovog rušenja smjesti vjerski objekat, kako bi podigao tenzije među građanima:

"Pored stotine nelegalno podignutih objekata širom Boke, (slučaj građenja na lokaciji Turski rt – Verige koja predstavlja lokaciju pod zaštitom UNESCO, gdje nijedna pravno uređena država ne bi smjela dozvoliti gradnju), režim je krajnje proračunato izabrao da u fokus pažnje javnosti, najavom njegovog rušenja, smjesti vjerski objekat, kako bi raspirio emocije i podigao tenzije među građanima sa jednim jedinim ciljom: skrenuti pažnju javnosti sa, sada već očigledne, okupacije države od strane DPS kriminalne hobotnice na teme koje mogu dovesti do heterogenizacije i novih/starih podjela u društvu."

Može se, dodaje ona, zaključiti da DPS, "uz pomoć sebi bliskih medija i tzv. političkih analitičara", u interesu sopstvenog održanja na vlasti, a na štetu svih građana Crne Gore, pokušava aktuelizovati teme iz nacionalno-religijskog repertoara, "oslanjajući se na toliko puta oproban metod lisice koja jedina profitira od vike na vuka".

Bonus video: