Dokazan virus gripa, bolesni da izbjegavaju posjete Kliničkom centru

Institut je, u saradnji sa KCCG, pokrenuo inicijativu da građani odlože posjete bolničkim pacijentima, ako imaju simptome gripa i prehlade
4253 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2018. 20:18h

Oko 15 osoba sa simptomima nalik gripu javilo se izabranim doktorima prošle sedmice, dok je u Institutu za javno zdravlje izolovan virus influence, što je prvi laboratorijski dokazan slučaj gripa u ovoj sezoni.

"Riječ je o pacijentu starosti 38 godina iz Podgorice koji nije bio vakcinisan protiv sezonskog gripa ove sezone. U pitanju je importovani slučaj obolijevanja. Oboljeli je u periodu inkubacije boravio u inostranstvu. Kod oboljelog je detektovana infekcija virusom influence tipa B", saopšteno je iz Insituta.

Kazali su da je aktivnost gripa u 21 evropskoj zemlji na uobičajenom nivou za ovo doba godine, u 20 država je niskog intenziteta, dok je u Italiji, Grčkoj, Holandiji i Poljskoj povećan broj oboljelih.

Institut je, u saradnji sa Kliničkim centrom, pokrenuo inicijativu da građani odlože posjete bolničkim pacijentima, ako imaju simptome gripa i prehlade.

"Na ovaj način pokušava se smanjiti unos virus gripa i njegova transmisija u bolničkim uslovima. Na najfrekventnijim mjestima u Kliničkom centru postavljeni su promotivni posteri („roll up“-ovi) kojima se apeluje na sve posjetioce Kliničkog centra da u slučaju da se ne osjećaju dobro ili imaju simptome gripa odlože planiranu posjetu hospitalizovanim pacijentima. Takođe, ovim putem se posjetioci informisu o jedinoj specifičnoj i najučinkovitijoj mjeri prevencije virusa gripa – vakcinaciji, jer na taj način najbolje pomažu u zaštiti zdravlja svojih najmilijih", piše u saopštenju.

Iz Instituta su apelovali na građane da održavaju higijenu ruku, izbjegavaju bliske kontakte sa oboljelima i dodirivanje nosnica i usta, boravak u zatvorenim prostorijama, da redovno provjetravaju prostorije, praktikuju dobre navike i zdrave stilove života, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

Bonus video: