Dokumenta potvrđuju odgovornost UZK: Dozvola kasnila mjesec

Negativno mišljenje na zgradu “Pentagon” koje je Miranovićeva ranije pokazala, izdato je pošto je investitor dobio građevinsku
184 pregleda 0 komentar(a)
Pentagon, Škaljari, Foto: Siniša Luković
Pentagon, Škaljari, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.05.2017. 20:14h

Gradnja mastodontske betonske građevine koju Kotorani nazivaju Pentagon, iznad Škaljara, obavljena je uz prećutnu saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara (UZK), potvrđuje dokumentacija koju su „Vijesti“ dobile iz Opštine Kotor na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama.

„Vijesti“ su prije dvadesetak dana objavile da se UZK kojom tada i sada direktoruje visoka funkcionerka DPS-a Anastazija Miranović, u jesen 2013. formalno saglasila sa gradnjom posljednje tri od ukupno pet lamela ogromnog stambeno-poslovnog objekta koji je iznad Škaljara podigla kompanija „Premia“ iz Kotora.

Miranovićeva je to pokušala demantovati u emisiji „Načisto“ TV Vijesti, ali se pokazalo da je negativno mišljenje UZK na Pentagon kojim je ona mahala pred kamerama, zapravo izdato nakon što je investitor tog objekta već zvanično dobio građevinsku dozvolu.

“Pentagona” je u dijelu područja Kotora koji spada pod zaštitu Uneskoa

Negativno mišljenje UZK koje je potpisala Miranovićeva, doneseno je 31. decembra 2013, više od 20 dana po isteku posljednjeg zakonskog roka u kome se UZK morala izjasniti na zadnji dopis kojim joj je dostavio Sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje Opštine Kotor. Oni su to tražili 24. novembra, očekujući da UZK izda ili odbije saglasnost na „Premijin“ zahtjev za gradnju tri lamele Pentagona.

Investitor je, naime, dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole, Sekretarijatu Opštine Kotor podnio 24. oktobra 2013. Postupajući po službenoj dužnosti, lokalna uprava je već narednog dana UZK-u ponijela zahtjev za davanje saglasnosti za tu gradnju. UZK nije odgovarala, pa je Sekretarijat novu urgenciju poslao 24. novembra, a UZK je, po dostupnoj dokumentaciji, taj zahtjev primila već narednog dana. Državni organ za zaštitu kultunih dobara kojim je rukovodila Miranovićeva, međutim, i dalje je iz nepoznatih razloga ćutao, pa je Opština Kotor, prijemjenjući odredbe Zakona o uređenju prostora i gradnji objekata, odnosno Zakona o opštem upravnom postupku, „ Premiji “ 27. decembra 2013. izdala tražene građevinske dozvole.

Naime, zakonski rok za postupanje državne administracije je 15 dana, kako se podsjeća u dokumentima, pa je opštinski Sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje, nakon ukupno dva mjeseca čekanja da UZK ovako ili onako reaguje, na zahtjev „Premie“ kao stranke u postupku, nastavio upravni postupak. Oni su ćutanje UZK protumačili kao prećutnu saglasnost, pa je investitoru 27. decembra izdata tražena građevinska dozvola.

Tek četiri dana nakon toga, UZK donosi riješenje kojim konstatuje da se projektna dokumentacija za tri posljednje lamele Pentagona „ne može prihvatiti budući da ne slijedi urbanističke parametre i preporuke date u urbanističko-tehničkim uslovima, odnosno utvrđene GUP-om Škaljara u pogledu dispozicije, spratnosti i oblikovanja objekata kao i tretmana lokacije“.

Kotorska administracija je ćutanje UZK protumačila kao prećutnu saglasnost

Ovo rješenje u Opštinu Kotor stiglo je tek 9. januara 2014, a na njega je lokalna uprava u zakonskom roku izjavila žalbu jer UZK daje negativno mišljenje značajno kasnije nakon isteka zakonskog roka.

Lokacija na kojoj je podignut Pentagon integralni je dio zaštićenog područja Kotora koji spada pod protektorat Uneskoa kao svjetska prirodna i kulturna baština.

Komitet za svjetsku baštinu od 2003. upozorava na negativne posljedice prekomjerne urbanizacije i traži njihovo zaustavljanje i radi zaštite kulturno-istorijskog područja Kotora.

Vlast u Kotoru čeka ostavku Miranovićeve, ona to odbija

Posljednje „upozorenje pred isključenje“ sa liste Uneaskoa , Crnoj Gori je stiglo sa prošlogodišnjeg sastanka komiteta Uneskoa u Istanbulu, a UZK sada insistira na sprovođenju u međuvremenu donesenog Akcionog plana Ministarstva kulture, kako bi se Kotor zadržao na listi Svjetske baštine.

Sprovođenje tog plana podrazumijeva niz aktivosti koje treba da preduzmu i država i Opština Kotor čija nova lokalna vlast predvođena Demokratama međutim, insistira da se prije toga Anastazija Miranović smijeni sa mjesta direktorke UZK. Oni je naime smatraju odgovornom za prećutno ili zvanično „aminovanje“ niza kontroverznih graditeljskih poduhvata u Kotoru, koji su ugrozili njegov Unesko status.

Miranovićeva je do sada odbacivala takve optužbe, tvrdeći da je sve radila po zakonu i poručila je da joj ne pada na pamet da podnese ostavku.

Bonus video: