Dolazak delfina prava atrakcija u Tivtu

Sa delfinima koj su u avionu boravili u specijalnim transpornim bazenima, stigli su i njihovi treneri, veterinarsko i ostalo osoblje jedinice Mk. 7
126 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 18:43h

Teški transportni avion tipa „Boeing C-17 Globemaster III“ sletio je u 7.57 sati na aerodrom Tivat, dovezavši direktno iz njihove baze u San Dijegu u Kaliforniji, specijalnu jedinicu Ratne mornarice SAD – tzv. Mk 7 tim Programa morskih sisara (US Navy Marine Mammal Programe), odnosno posebno obučenih šest delfina za pronalaženje i markiranje na dnu ležećih morskih mina.

Sa delfinima koji su u avionu boravili u specijalnim transpornim bazenima, stigli su i njihovi treneri, veterinarsko i ostalo osoblje jedinice Mk. 7, kao i pripadnici američke mornaričke mobilne jedinice za uništavanje neeskplodiranih ubojnih sredstava (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit –EODMU 1).

Odmah pošto se veliki transportni avion C-17 parkirao na najprostraniju parking poziciju platforme tivatskog aerodroma, počeo je istovar delfina i niza velikih sanduka sa pratećom opremom.

Budući da tivatski aerodrom ne posjeduje adekvatnu opremu za prihvat tako velikih tereta, u logističkoj obradi aviona učestvovali su mehanizacija – dizalice i šleperi koje je za tu priliku posebno angažovala ambasada SAD u Podgorici. Po već ustaljenom običaju kada su u pitanju dolasci američkih ratnih brodova u Crnu Goru, agencijske poslove Amerikanci su i ovog puta povjerili agenciji “Boka Adriatic” iz Bijele.

Zbog prisustva velikog broja ljudi u tzv. sigurnom perimetru aerodroma Tivat, u toj su vazdušnoj luci bile donekle pojačane mjere bezbjednosti, ali se redovan saobraćaj uprkos tome nesmetano odvijao. To potvrdjuje i činjenica da su, kada je američki C-17 sletio, na platformi već bila tri putnička aviona, od kojih je “airbus A-321” ruskog državnog prevoznika “Aeroflot” odmah potom poletio za Moskvu.

TV Vijesti, Nebojša Mandić

Delfini Mk 7 tima će narednih 20 dana koliko će ostati u Crnoj Gori zbog sprovodjenja zajedničke vježbe sa Mornaricom Vojske Crne Gore i mornaricama Slovenije, Hrvatske i Albanije, biti smješteni u posebno pripremljenom dijelu akvatorijuma tivatske marine Porto Montenegro.

Njihov i zadatak osoblja Mk.7 tima biće da do 24.oktobra kada se vježba završava, pretraže podmorje Boke Kotorske u potrazi za zaostalim neeksplodiranim ubojnim sredstvima iz ratova tokom 20.vijeka, urade preciznu mapu sa lokacijama ovih sredstava i pomognu razvoj protivminskih kapaciteta Mornarice VCG.

Na molu puno radoznalaca

Dolazak delfina u Tivat je bio prava atrakcija pa su svi sa zanimanjem pratili konvoj šlepera koji je te pametne morske sisare i opremu za njih prebacio sa aerodroma do marine Porto Montenegro.

Posebni montažni bazeni za smještaj delfina postavljeni su na kraju mola 1 Porto Montenegra, odnosno sa unutrašnje strane sjevernog lukobrana tivatske marine.

Tu su delfine, njihove pratioce i vojno osoblje iz San Dijega, obišli službenici ambasade SAD u Podgorici na čelu sa američkim vojnim atašeom, potpukovnikom Brusom Marfijem.

Na molu 1 okupilo se mnoštvo radoznalaca – domaćih i stranih turista koji su sa zanimanjem posmatrali delfine dok su ovi, na poziv trenera, izranjali iz vode, mahali perajama ljudima na obali, ili ih pozdravljali mahanjem repa.

Stariji mještani sa nostalgijom su se prisjećali jednog sličnog delfina koji je prije više od 20 godina živio u Boki – čuvenog Jocu koji je isto kao američki delfini-specijalci, bio veoma prisan sa ljudima kojih se nije plašio i sa kojima se često igrao u moru.

Vrhunska organizovanost

Amerikanci su načinom na koji je došla njihova specijalna mornarička jedinica iz San Dijega pokazali vrhunsku organizovanost i to da ništa ne prepuštaju slučaju.

To potvrdjuje i činjenica da je za svakog od šest njihovih delfina direktno iz Kalifornije donesena i hrana – najvalitetnija riba u posebnim posudama od kojih je svaka označena imenom delfina kome je dotična riba namijenjena za ishranu.

Transporter C-17 kojim su došli drugi je po veličini u arsenalu Ratnog vazduhoplovstva SAD, nakon velikog transportera “locheed C-5 galaxy”.

Boingov C-17 dugačak je 53 metra, raspon krila mu iznosi 52 metra a maksimalna težina na polijetanju 265 tona. Ovaj 218 miliona dolara vrijedan avion odgovara komercijalnim putničkim vazduhoplovima tzv. “D” kategorije , pa je na aerodromu Tivat parkiran na poziciju koju su ranije korsitili takvi putnički avionic veličine “džambo džeta”, poput DC-10 ili “iljušina Il-96”.

Američki transportni avion danas će odletjeti iz Crne Gore, a u Tivat se ponovno vraća 24.oktobra, kako bi već narednog dana delfine i osoblje Mk.7 tima ponovno odvezao u njihovu bazu u San Dijego.

Galerija

Bonus video: