Dom za stare se gradi planiranom dinamikom

"Ponosni smo na to što je Glavni grad dao značajan doprinos realizaciji ove investicije kroz ustupanje parcele"
2362 pregleda 1 komentar(a)
Dom za strare, Foto: PG Biro Glavnog grada
Dom za strare, Foto: PG Biro Glavnog grada
Ažurirano: 13.02.2020. 19:17h

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić, obišli su radove na objektu Doma za stare, kao i izgrađenu pristupnu saobraćajnicu.

Vuković je naglasio da imaju razloga da budu zadovoljni kvalitetom i dinamikom izvođenja radova na ovom objektu, najvrjednijem ove vrste u Crnoj Gori.

"Ponosni smo na to što je Glavni grad dao značajan doprinos realizaciji ove investicije kroz ustupanje parcele na kojoj se izvode radovi i oslobađanje investitora od obaveze plaćanja komunalne naknade u iznosu od preko 800.000 eura i preuzeli smo obavezu da mi sami komunalno opremimo ovu lokaciju. Prije par dana završena je pristupna saobraćajnica objektu, vrijedna 390.000 eura", kazao je Vuković.

On je dodao da će Dom za stare imati mjesta za 270 korisnika i najavio realizaciju dva kapitalna projekta iz oblasti putne infrastrukture na području Starog aerodroma – jedan je izgradnja Bulevara Veljka Vlahovića dužine 1.850 m, vrijednosti 5,5 miliona eura, koja će imati 6 saobraćajnih traka.

"Drugi je pretvaranje Zmaj Jovine ulice u modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa vrijednosti cca 2,5, miliona eura. „Na ovaj način mi rješavamo komunalne probleme ovoga dijela grada koji sad broji oko 25.000 stanovinika. Nadam se da čemo do kraja godine uspjeti i da privedemo kraju reviziju projekta nastavka bulevara Save Kovačevića ispod željezničke pruge i tako povežemo ovaj bulevar sa budućim Zmaj Jovinim. Procijenjena vrijednost toga projekta je preko 5 miliona eura. Zbirno gledano radi se o kapitalnijm investicijama vrijednim preko 15 miliona eura samo u ovom dijelu grada“, kazao je Vuković.

Vuković i Purišić
Vuković i Purišić(Foto: Glavni grad)

Purišić je potvrdio da će Dom, sasvim izvjesno, biti završen u planiranom roku – sredinom ove godine.

„Radi se o do sada najznačajnijoj investiciji iz oblasti socijane zaštite u Crnoj Gori, čija će vrijednost premašiti 12 miliona eura, od čega je grad uložio više od 3,5 miliona eura. Minitarastvo će preduzeti sve neophodne korake da dom što prije primi prve korisnike – osnivanje javne ustanove i realizaciju pripremnih poslova“, kazao je ministar rada i socijalnog staranja.

Direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić je kazao da "izgradnja Doma za stare u Podgorici predstavlja najvredniji projekat Vlade Crne Gore i Uprave javnih radova u oblasti socijalnog staranja."

"Veliko mi je zadovoljstvo što danas imamo priliku da vidimo gotovo završenu cjelinu. Riječ je o zaista velikom poduhvatu, jer je bilo neophodno uskladiti građevinska rješenja sa specifičnim potrebama najstarije populacije, koja će u njemu boraviti. Smatram da smo u tome potpuno uspjeli i da svi zajedno možemo biti ponosni što dobijamo moderan i funkcionalan objekat. Ugovorena vrijednost svih radova iznosi više od 9,2 miliona eura, a do danas je iz kapitalnog budžeta realizovano šest miliona. Praktično svi radovi ušli su u završnu fazu, nivo realizacije u prosjeku iznosi 80-90 odsto i to predstavlja realnu osnovu za očekivanje da će građevinski radovi biti završeni sredinom ove godine, kako je i definisano ugovorom“, zaključio je Nuhodžić.

Bonus video: