Dom zdravlja dobio priznanje za vakcinaciju djece na Vrelima

"Zahvaljujući čestim vakcinacijama i velikim naporima pedijatrjskih timova naše ustanove, veliki broj te djece je zaštićeno od teških vakcinopreventibilnih bolesti", kazao je Kavarić
0 komentar(a)
Romi Konik, Foto: Boris Pejović
Romi Konik, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.05.2011. 18:20h

Dom zdravlja Podgorica, već treću godinu zaredom, dobitnik je priznanja za postignute rezultate u sprovođenju imunizacije stanovništva u izbjegličkom kampu na Vrelima ribničkim, koje dodjeljuje Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Načelnica Organizacione cjeline izabranih doktora za djecu dr Vesna Strainović-Lalović saopštila je na jučerašnjoj konferenciji da je BSŽ vakcinu u prošloj godini primilo 86 odsto djece, kojima ona nije data u porodilištu, s obzirom da se veliki broj žena u tom naselju porađa u svojim domovima.

"Takođe, polio vakcinu primilo je 82, prvu dozu MMR vakcine 97, a drugu 89 odsto. Vakcinom protiv hepatitisa B vakcinisano njih 69, a hemofilus influence 90 odsto", kazala je Strainović-Lalović.

Ističući da je procenat vakcinacije djece u odnosu na posljednje tri godine, povećan od deset do 30 odsto, zavisno od tipa vakcine, ona je navela da će se Dom zdravlja u narednom periodu posebno posvetiti imunizaciji domicilnog stanovništvu.

"Osim redovne imunizacije, svake godine obavlja se i vakcinacija protiv sezonskog gripa kod djece, kod koje postoje uslovi za to, a stanovništvo kampa vakcinisali smo i protiv hepatitisa A", kazala je Strainović-Lalović.

Uskoro sporazum sa Romskim savjetom

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić kazao je da se u Izbjegličkom kampu, uz kampanjske vakcinacije prema redovnom kalendaru imunizacije koje se obavljaju i do devet puta tokom godine, obavlja i vakcinacija shodno epidemiološkim indikacijama.

"Zahvaljujući čestim vakcinacijama i velikim naporima pedijatrjskih timova naše ustanove, veliki broj te djece je zaštićeno od teških vakcinopreventibilnih bolesti", kazao je Kavarić.

On je najavio da će u cilju unapređivanja zdravlja romske populacije, Dom zdravlja uskoro potpisati Memorandum o saradnji sa Romskim savjetom i objaviti informatore o zdravstvenim uslugama na romskom jeziku.

Predsjednik Romskog savjeta Isen Gaši obećao je da će Savjet pomoći ljekarima Doma zdravlja da se vakcinaciji i ubuduće odazove veliki broj djece Kampa, kao i da će nastojati da se za Rome iz drugih djelova Glavnog grada obezbijedi adekvatna zdravstvena zaštita.

Bonus video: