Dom zdravlja u Bijelom Polju dobio 500 aparata za kontrolu šećera

Aparati će prioritetno biti dijeljeni djeci, starijima od 65 godina, osobama sa invaliditetom i onima u stanju socijalne potrebe i nakon toga ostalim pacijentima
77 pregleda 0 komentar(a)
dijabetes, Foto: Shutterstock.com
dijabetes, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.01.2012. 19:04h

Bjelopoljskom Domu zdravlja donirani su aparati za samokontrolu šećera u krvi za potrebe oboljelih od dijabetesa. Pacijentima koji boluju od dijabetesa na insulinskoj terapiji biće podijeljeno ukupno 500 aparata, isto toliko pakovanja traka od po 50 komada i 1.000 pakovanja lanceta od po 25 komada.

Prema riječima direktora Doma zdravlja prim. dr Rasima Agića, aparati će prioritetno biti dijeljeni djeci, starijima od 65 godina, osobama sa invaliditetom i onima u stanju socijalne potrebe i nakon toga ostalim pacijentima.

“Donator ovih aparata je kompanija ADOC d.o.o. iz Beograda kao ekskluzivni uvoznik i distributer za “Roche Diagnostics” (Manhajm, Njemačka). Ova donacija se realizuje uz saglasnost Ministarstva zdravlja s ciljem poboljšanja kvaliteta života i zdravstvenog stanja ljudi koji boluju od dijabetesa. Donacija je bezuslovna i ne zahtijeva sufinansiranje od Ministarstva zdravlja niti Doma zdravlja kao krajnjeg korisnika.

Ukupna vrijednost donacije je 30.000 eura. Mjerači nivoa šećera u krvi će se dijeliti građanima odmah nakon novogodišnjih praznika na osnovu izvještaja ljekara specijaliste endokrinologa i potvrde o izdavanju dijagnostičkih sredstava. Svakom oboljelom od šećerne bolesti će biti predat po jedan komplet koji se sastoji od po jednog aparata, kutije traka i dvije kutije iglica”, kazao je Agić.

On je naveo da će se u cilju transparentne raspodjele aparata prilikom primopredaje vršiti evidencija i pacijent će kao krajnji korisnik donacije svojeručnim potpisom potvrditi prijem dijagnostičkih sredstava.

“Planira se da se realizacija kompletne donacije završi najkasnije do kraja marta. Raspodjela sredstava će se obaviti u Savjetovalištu za dijabetes na Medanovićima, gdje građani mogu dobiti sve potrebne informacije u vezi s ovom donacijom i njenom realizacijom”, kazao je Agić.

Bonus video: